2024. március 28., csütörtök

Salisburybe látogatott May a Szkripal-mérgezés első évfordulóján

Salisburybe látogatott hétfőn, a Novicsok típusú katonai idegméreggel elkövetett merényletkísérlet első évfordulóján Theresa May brit miniszterelnök. A támadást Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős katonai hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal ellen követték el a délnyugat-angliai városban, a brit kormány az orosz katonai hírszerzés két ügynökét gyanúsítja a gyilkossági kísérlettel.

Theresa May brit miniszterelnök

Theresa May brit miniszterelnök

May látogatását kínos baki előzte meg: a Downing Street az évforduló alkalmából Salisbury helyett a tőle 65 kilométerre északnyugatra fekvő Bath székesegyházának fotóját tüntette fel Twitter-portálján. A hibát a The Times című konzervatív napilap egyik riportere vette észre és tette közzé az újság honlapján, ezután a kormányfői hivatal gyorsan visszacserélte a fotót a miniszterelnöki rezidencia híres, 10-es számú ajtaját ábrázoló képre.

Theresa May a látogatás alkalmából kiadott nyilatkozatában megismételte a brit kormány korábban is hangoztatott hivatalos álláspontját, amely szerint a merényletkísérlet során vegyifegyver-használat történt brit területen.

A brit miniszterelnök szerint azonban Salisbury mára kezdi maga mögött hagyni e vegyifegyver-használat árnyékát, és tizenkét hónap múltával ismét ezerszámra fogadja a turistákat.

May elismerően szólt a sürgősségi szolgálatok és a méreganyag-mentesítést végző szakértők munkájáról, hangsúlyozva, hogy a merényletkísérlet során hátramaradt veszélyes anyagok eltávolítása befejeződött.

A hatóságok pénteken minősítették hivatalosan méreganyagoktól mentesnek Salisburyt.

A Scotland Yard bejelentése szerint a szakértők Szkripal egykori házát és tizenegy egyéb helyszínt fertőtlenítettek, és az összes érintett helyet biztonságosnak minősítették.

A tavaly április 20-án kezdődött tisztítási munkálatok részeként teljes gyep-, talaj- és kőburkolat-cserét is elvégeztek annak a bevásárlóközpontnak a környékén, amely előtt tavaly március 4-én eszméletlenül találták Szergej Szkripalt és lányát.

A mérgezés ügyében nyomozó brit rendőrségi szakértők a Novicsok katonai idegméreg-hatóanyagot Szkripal Salisburyben lévő házának bejárati ajtaján mutatták ki a legnagyobb koncentrációban.

A 67 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés (GU, korábbi rövidítésével GRU) ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott.

A tavaly márciusban történt mérgezéses incidensig Salisburyben élt. A mérgezést lányával együtt túlélte, jelenlegi tartózkodási helyüket a brit hatóságok titokban tartják.

Tavaly nyáron két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által elhajított parfümös fiolát.

Rowleyt hosszas kezelés után kiengedték Salisbury kórházából - ahol Szkripalékat is kezelték -, Dawn Sturgess azonban tavaly júliusban ugyanebben a kórházban meghalt.

A mérgezéses incidens után a brit kormány többtucatnyi - a brit elhárító szolgálatok által hírszerzőként azonosított - orosz diplomatát utasított ki Londonból, és azóta a két ország között gyakorlatilag szünetelnek a kormányközi kapcsolatok, bár a diplomáciai viszony továbbra is nagyköveti szintű.

Moszkva folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.