2024. április 25., csütörtök

Küldik a kék borítékokat

Maga Aleksandar Vulin is jelentkezett az alapfokú katonai kiképzésre – Ötvenezer dináros bírság jár azoknak, akik elutasítják a behívót

Az idén összesen hatszáz, harminc év feletti választott férfi, aki korábban nem töltött sem rendes sorkatonai, sem civil szolgálatot, kapja kézhez a Szerbiai Hadsereg behívóját a honvédelmi alapismeretek elsajátítására és az alapfokú katonai kiképzésre.

Ezt ma tette világossá egyik nyilatkozatában Aleksandar Vulin védelmi miniszter, aki azonnal eldicsekedett azzal is, hogy maga is önként jelentkezett ennek a szolgálatnak a teljesítésére. A továbbiakban úgy fogalmazott, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök politikájának köszönhetően ma már elegendő pénz áll a katonaság rendelkezésére ahhoz, hogy létrehozzák a tartalékosok szolgálatát.

Arra emlékeztetett, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése óta Szerbiában 200 ezer férfi semmilyen katonai kiképzésen nem esett át. Ez aggasztó, mondta el, mert több mint 200 ezer érett, egészséges férfi nem tud semmit a hazája védelméről. A közszolgálati televízió reggeli műsorának nyilatkozva Vulin kitért arra is, hogy a képzési folyamat tulajdonképpen már tavaly beindult, jó eredményeket hozott, s az idén folytatni kívánják mindazt, amibe belekezdtek, vagyis megismertetni az embereket az ország védelmének minden egyes módjával. Azokra vonatkozik tehát a döntés, akik nem szolgáltak, de még civil katonák sem voltak – pontosított. Mint mondta, észrevette, hogy sokan támadni kezdték a döntést, s olyan kijelentéseket hallott, hogy Svájcba költöznek egyesek, ha behívót kapnak. Elmondta, Szerbia éppen a svájci modellt vezette be.

– Svájcban minden katonaköteles és a szolgálatnak megfelelő férfi legalább tizenöt napot képzéssel tölt. Senkit sem zavar annak a ténye sem, hogy Görögországban vagy Ausztriában továbbra is sorkatonai kötelezettség van érvényben, Magyarországon az általános iskolások vesznek részt bizonyos képzésen. Szerbiában soknak számít 15 nap, főleg azoknak, akik a legszívesebben tankokkal vonulnának Prizrenbe. Sok a számukra az a 15 nap, ami alatt felkészülnének a haza szolgálatára – fogalmazott támadó hangnemben a tárcavezető.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi fog történni azokkal a tartalékosokkal, akik lelkiismereti okokra hivatkozva elutasítják a fegyveres szolgálatot, Vulin elmondta, a civil szolgálat központjaiba irányítják őket, s ott vesznek részt megfelelő kiképzésen.

A védelmi miniszter elmondása szerint 50 ezer dináros bírsággal kell számolnia annak, aki nem tesz eleget a behívónak, mindenki köteles megjelenni, illetve igazolást kell felmutatniuk azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak elindulni a tartalékos szolgálat letöltésére a meghatározott időben. A korábbi információk szerint az idén két ilyen kiképzést terveznek, májusban és novemberben tartják meg őket.

A miniszter azt mondta, már ma elmegy bizonyos orvosi vizsgálatokra, utána pedig a képzésre, s ha maga tud 15 napot szánni az életéből ennek a célnak a teljesítésére, akkor másnak is képesnek kell lennie ugyanerre.

Mint ismeretes, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági frakcióvezetője korábban elmondta, pártja nem támogatja a tartalékosok kiképzését. Úgy fogalmazott, a Vajdasági Magyar Szövetség a leghatározottabban elítéli a tartalékosok behívását.

– Ez egy törvényes lehetőség, évek-évtizedek óta az, de úgy gondoljuk, hogy most 2019-ben ennek nincs itt az ideje, az ország védelmi kapacitásainak növelése, valamint a természeti katasztrófák elleni küzdelem folyamatában semmit nem jelentene az, ha 30–65 éves embereket behívnának szolgálatra. Ennek az országnak azt kell lehetővé tennie, hogy az emberek itt maradjanak, jól éljenek, nem pedig azt, hogy újra behívókról, kék borítékokról, mozgósításokról beszéljünk – nyilatkozta Pásztor a Pannon RTV-nek.