2024. április 23., kedd

Melyik országnak adják ki Dér Csabát?

Szerbia is benyújthatja a kérelmét

Szerbiának is kiadhatják Dér Csabát, ha ezt kezdeményezik az illetékes állami szervek. A nemzetközi körözésnek köszönhetően pénteken Prágában letartóztatták a csantavéri születésű, 39 éves bérgyilkost, aki Belgrád Banovo Brdo elnevezésű negyedében az utcán gyilkolta meg a 37 éves Nebojša Markovićot. Az eset január 5-én történt, a rendőrség azóta nagy erőkkel nyomozott a férfi után, bűntársát már sikerült kézre kerítenie. A rendőrség már korábban közölte, hogy Szerbia a gyanúsított kiadatását fogja kérni, hogy a gyilkosság feltételezett elkövetőjeként eljárást indíthasson ellene.

A letartóztatott Dér Csabát azonban több állam is körözte. Hollandiában, Budapesten, legutóbb pedig Belgrádban gyilkolhatott. Szintén gyilkosságért már börtönben is ült. Az információk szerint nem ideológiát követ, nem bűnszervezet tagja, rendelésre gyilkol.

Szerbiának való kiadatásáról a cseh bíróság, végső esetben a cseh igazságügy-miniszter hozhat döntést. Jakub Pastušek, a cseh igazságügyi tárca tisztségviselője elmondta, az ottani törvények nem határozzák meg pontosan, mi a teendő, amikor olyan személyt állítanak elő, akit több ország is keres, a bíróság vagy a miniszter hozhat végleges döntést. A kritériumok között szerepelhet, mint mondta, hogy melyik állam kérte elsőként a kiadatást, melyik államban milyen súlyos bűntény végrehajtásával gyanúsítják az illetőt. Hollandiának vagy Magyarországnak gyorsabb eljárással kiadhatnák a bérgyilkost, mivel mindkét ország tagja az Európai Uniónak. Szerbiának erre több hónapot is várnia kellene. Mint mondta, országunk egyelőre nem kérte a kiadatást, de erre a letartóztatástól számított negyven napon belül még van elég ideje.

Dért Prága szélesebb értelemben vett központjának egyik szállodájában tartóztatták le, két pisztolyt és hamis okmányokat találtak nála. Kiadatásáig börtönben marad.