2024. április 25., csütörtök

Idegrendszeri betegségek szűrése

Perpauer Attila

Perpauer Attila

Másodszor járt Zomborban Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora, a határon túli projektek felelős vezetője, akit ezúttal is elkísért Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője. Pénteken Zomborban tizenegy bejelentkezett páciensen végzett szűrést, azok idegrendszeri rendellenességeinek későbbi korrekciója érdekében.

A szűrés féléves kortól idős korig egyaránt elvégezhető, miként a későbbi képességfejlesztés is. A dr. Pető András orvos-gyógypedagógus által kifejlesztett módszer ugyanis arra alapul, hogy a szülés közben föllépő oxigénhiány, vagy a bármily korban megtörténő agyvérzés visszafordíthatatlanul károsítja ugyan az agyat, ám a központi idegrendszernek vannak mozgósítható tartalékai, amelyek konduktív pedagógiai módszer alkalmazásával javítanak a páciens életminőségén.

Perpauer Attila elmondta, hogy a budapesti szakemberek 2014 végén kezdték meg a szűréseket Vajdaságban, hogy ezek során a pácienseket csoportokba sorolják, majd 2015-ben elkezdődtek a háromhetes kurzusok, most a kilencedik ilyen foglalkozás van folyamatban. A Pető András Kar hallgatókat is küld ezekre a kurzusokra, akik itt teszik le a gyakorlataikat a konduktorok segédletével.

– A szűrésekkel a szórványba is eljutunk, most másodízben járunk Zomborban, terveink szerint a nyár folyamán ismét felkeressük a várost, és nagyon szeretnénk itt is beindítani a háromhetes kurzusokat, hogy a betegeknek ne kelljen Zentára vagy Szabadkára utazniuk. Az elmúlt öt év alatt kétszáznál több pácienssel foglalkozott több mint harminc konduktor – mondta Perpauer Attila.

Hozzá kell még tenni, hogy mind a szűrések, mind a kurzusok a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Magyar Kormánynak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően ingyenesek. Amennyiben a páciensnek Budapestre kellene utaznia, ott szállást kénytelen bérelni, az ellátásáról gondoskodni, ráadásul a kezelésért napi 80 eurót fizetnie.

A Pető-féle módszer pedagógiai eljárás, amely során a gyerekek esetében nem bontjuk külön a betegségeket, hanem igyekszünk fejleszteni a teljes személyiséget, a mozgást, a beszédet és az önellátást. Csoportterápiáról van szó, amely során a gyermek vagy a felnőtt nincsen egyedül, viszont a feladatokat magának kell megoldania – magyarázza Csuka Pál konduktor. – Mindenkinél eredményt lehet elérni ezzel a módszerrel, ám az eredmények nem igazán vethetők össze, hiszen valaki számára az is eredmény, ha nem romlik az állapota, másnál a fejlődés, az önellátási készség növelése számít eredménynek. A gyerekek esetében a szülés közbeni oxigénhiány következményeivel keresnek meg bennünket leggyakrabban, a felnőtteknél a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a koponyasérülés és a stroke utáni állapot a leggyakoribb.

Az egyik szülő, Szabó László négyéves kisfiával érkezett Nemesmiliticsről a szűrésre. Az internetről szerzett tudomást a Pető András Kar vajdasági tevékenységéről, és már négyszer jártak Zentán intenzív kurzuson. Örülnének, ha Zomborban is megszerveznék ezeket a kurzusokat, mert akkor 100 helyett mindössze 12 kilométert kellene utazniuk.

– A feleségem tizenkét órán át vajúdott, mire elvégezték a császármetszést, a baba kezdte elveszíteni életfunkcióit, három nap után Újvidékre szállították, de maradandó sérüléseket szenvedett. Nyáron lesz ötéves, de még nem jár, nem beszél. Negyedik alkalommal veszünk részt a zentai kurzuson, de csak heti két alkalommal jutunk el. Viszont ez alatt az idő alatt már elértük, hogy már nem mindkét kezét fogva kell vezetni a kisfiút, hanem egyik kezét fogni is elegendő – meséli a Pető-módszerrel elégedett apuka.