2024. április 25., csütörtök

Ökosuli Kishegyesen

Egy határon átívelő környezetvédelmi projektum utolsó állomása a kishegyesi általános iskola volt

Pénteken a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános iskolában a Than Fivérek Értelmiségi Kör tematikus környezetvédelmi napot tartott. A programon részt vett az iskola minden diákja, de a foglalkozásokat külön tartották az alsósok és a felsősök számára. Bonifárt László, a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a műhelymunkára az Eco-School projektum keretében került sor, amit a magyarországi ÖKO-Centrum Alapítvánnyal közösen valósítanak meg.

Jól lehet szórakozni az újrahasznosított hulladékból készült játékokkal (Lakatos János felvétele)

Jól lehet szórakozni az újrahasznosított hulladékból készült játékokkal (Lakatos János felvétele)

– A projektum célja, hogy az általános iskolásokat környezettudatosságra neveljük. Az IPA pénzeli ezt programot, aminek a megvalósítása 2018 nyarán kezdődött. Az első lépés oktató kis könyvek megírása volt, amik a gyerekek számára készültek, és edukatív jellegűek. Ezek hat témakört járnak körül és mutatnak be a gyerekeknek. A tankönyvek elkészítését követően egy 10 hetes „pilotprojektumot” tartottunk Óbecsén. Ott csiszoltuk ki a tananyagot, amivel egy kis vajdasági körutat tettünk. Jártunk Óbecsén, Bácspéterrévén, Adán, és az utolsó állomásunk Kishegyes volt – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy az IPA által támogatott projektum április során véget fog érni, viszont az elképzelést szeretnék továbbvinni.

– Az elkészült tananyagot szeretnénk szabadon hozzáférhetővé tenni, hogy bármelyik iskola vagy intézmény használni tudja. Emellett a projektum bővített változatát szeretnénk több helyre is elvinni Vajdaság-szerte, ehhez viszont újabb pályázatokra lesz szükség – fogalmazott Bonifárt.

A kishegyesi általános iskola az óbecsei Than Emlékház megkeresésére vesz részt az Eco-School elnevezésű projektumban, számolt be lapunknak Fülöp Valentin iskolaigazgató.

– Az óbecsei Than Emlékház munkatársai interaktív műhelymunkát tartottak diákjainknak, amely során a környezetvédelemmel, hulladék-újrahasznosítással és a környezettudatos életmóddal ismerkedtek meg. A diákok újrahasznosítható hulladékból készítettek különböző dolgokat, megnéztek egy prezentációt, és letölthettek egy applikációt a telefonjukra. Elmondhatjuk, hogy az óbecsei szakemberek színes és interaktív programot állítottak össze a projektum keretében – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy a kishegyesi iskolában folyamatosan foglalkoznak környezetvédelemmel.

– Az iskolának van egy Bagolysuli elnevezésű ökológiai csoportja, melynek tagjai különböző akciókban vesznek részt. Például faluszépítésben, szemétszedésben, újrahasznosítható hulladékból készítettek különböző tárgyakat, stb. A csoport most az óbecsei projektum keretében maketteket készít újrahasznosító hulladékból – mondta el Fülöp. Végezetül arról is beszámolt, hogy az iskola részt vesz a Tisztább és zöldebb iskoláért elnevezésű országos projektumban is. Ennek keretében környezetvédelemmel, az iskola környékének szépítésével és hasonló dolgokkal foglalkoznak az iskola diákjai, összegezte az igazgató.