2024. április 24., szerda

Óbecse pénzre, Ada bírósági döntésre vár

Adán tartományi támogatásból fejezik be és hozzák rendbe a Tisza-hidat és a környező bekötőutakat

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a közelmúltban 89 millió dináros pályázati támogatást hagyott jóvá Ada községnek az adai Tisza-híd és a környező bekötőutak befejezésére és rendbehozatalára, hogy a létesítmény megkaphassa a végleges használati engedélyt. Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta: a helyi önkormányzat célja, hogy május elején megkezdődjenek és a tél előtt befejeződjenek a munkálatok a Tisza-hídon és a környező úthálózaton. A polgármester beszámolt a híd miatti pereskedés részleteiről is, amely Óbecse és Ada község között zajlik a hídelemek szállítási költsége miatt.

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

– Ada község önkormányzata az év elején sikeresen pályázott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál, amely a község számára szűk 90 millió dinárt hagyott jóvá. Ezt a pénzt a hídra vezető utak rendbehozatalára, illetve a hídon el nem végzett munkálatok befejezésére szánjuk. A hídon nem lett befejezve a közvilágítás és az vízelvezetők, akárcsak a bekötőutakon. A bácskai oldalon lévő bekötőúton kialakult útsüllyedést pedig sürgősen rendezni kell. Ezenkívül térfigyelő kamerák lesznek felszerelve az egész hídon. Ezekre a munkálatokra pályáztunk és kaptunk pénzt. Minderre azért van szükség, hogy az adai híd megkapja a végleges használati engedélyt – magyarázta Bilicki Zoltán. – A tartománnyal közösen fogjuk kiírni a közbeszerzési pályázatot, ami várhatóan a következő hetekben meg is történik. Attól számítva másfél hónapot vesz igénybe a közbeszerzési folyamat lebonyolítása, illetve a szerződéskötés a kivitelezővel. Utána, a tervek szerint május elején kezdetüket veszik a munkálatok. Az adai önkormányzat célja az, hogy a téli hónapokra már teljesen rendbe hozzuk a hidat – nyilatkozta a polgármester, aki beszámolt a híd miatti pereskedés részleteiről is, amely Óbecse és Ada község között zajlik a hídelemek szállítási költségének kifizetése kapcsán, amelyek a németországi Vilhofenből kerültek Vajdaságba. A hídelemeket ugyanis 2000 táján a Duna menti német város ajándékozta a tartománynak. Az előzetes tervek szerint Óbecse és Törökbecse között állították volna fel a Tiszán. Végül a két község elállt a szándékától, majd Adán épült meg a híd, amelyet 2010 végén adtak át a forgalomnak.

– Ada, Csóka, Törökbecse és Óbecse község 2005-ben aláírt egy megállapodást, amely szerint azok a községek fogják fizetni a hídelemek szállítási költségeit, ahol megépül a híd. A létesítmény olyan helyen épült meg, ahol a bácskai és a bánáti terület is Ada község önkormányzatához tartozik, ezért a megállapodás alapján ez a kötelezettség Ada községre hárulna. A hídelemeket 2005 előtt szállították Óbecsére, de a szállítás körülményei és költségei is kérdésesek, mert információink szerint nem egy hajót küldtek. Először elküldtek egy kisebb hajót, majd amikor a helyszínen kiderült, hogy az kicsi lesz, akkor küldtek egy nagyobb hajót. Számunkra még vitatható az is, hogy Ada község önkormányzata ezt a megállapodást soha nem foglalta szerződésbe, soha nem vezette a saját költségvetésében kötelezettségként, valamint ami még lényeges, hogy mi nem láttuk a számlát. A mai helyzetben elképzelhetetlennek tartom, hogy Ada község kifizessen egy olyan számlát, amelyre nem mi bonyolítottuk le a közbeszerzési eljárást, és a számla nem a mi nevünkre szól. Lassan 11 éve vagyok Ada község polgármestere, de egyetlen kifizetés sem történt megállapodás alapján, eddig egyetlen kifizetést sem eszközöltünk szerződés vagy számlák nélkül – közölte az adai polgármester, aki hozzátette, hogy az óbecsei önkormányzat már jó néhány éve pereli Ada községet.

– Az óbecsei önkormányzat, azt hiszem, 2002-ben vett fel kölcsönt a tartománytól, hogy kifizesse a hídelemek szállítási költségeit. 2012-ben lejárt a tízéves határidő, és mivel az óbecsei önkormányzat nem fizette vissza a tartozást, a tartomány beperelte. A tartomány 2018-ban pert nyert, és az óbecsei önkormányzatnak ki kell fizetnie a tartozást. Az óbecsei önkormányzat 2012 vagy 2013 óta perel bennünket. Itt jegyzem meg, hogy Törökbecse, amely ugyanabban a cipőben járt, mint Óbecse, nem perelte be Ada községet, hanem teljes egészében visszafizette a tartozást a tartománynak, bár rájuk a költségek kisebb része esett – mutatott rá Bilicki Zoltán, aki elmondta, hogy az egykoron 18 millió dináros hitelköltség tudomása szerint ma már kamatokkal együtt 70 millió dinár körüli összegre emelkedett.

– Ada községnek az a szándéka, hogy megvárjuk a bírósági ítéletet, mert én most is azt mondom, hogy nekünk nincs jogalapunk a kifizetésre. Ha a meglévő dokumentáció alapján az adai önkormányzat eszközölne egy kifizetést, akkor személyem ellen bűnvádi eljárás is indulhatna. Az álláspontunk az, hogy megvárjuk, mit mond a bíróság, és amennyiben a bíróság úgy dönt, akkor természetesen Ada község megoldja ezeknek a költségeknek a kifizetését, de addig biztosan nem – szögezte le a polgármester.

Nyitókép: Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)