2024. április 19., péntek
ATLÉTIKA – 35. FEDETT PÁLYÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW

Harmadszor is Španović!

Strahinja Jovančević és Márton Anita bronzérmes

Sorozatban harmadik fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságán sem talált legyőzőre Ivana Španović, a 2015-ös prágai és a 2017-es belgrádi kontinensviadalt követően a szerb távolugró a glasgow-i eseményen is az első helyen végzett.

Španović felkészülése nem zajlott felhőtlenül, kétséges volt, hogy megfelelő formába kerül-e az Eb-re, ennek ellenére már az első sorozatban (6,90) a többiek tudtára adta, sérülés ide vagy oda, még mindig számolni kell vele – egyedül a fehérorosz Nasztasszia Mironcsik-Ivanova (6,93) teljesített nála jobban, aki sokáig vezetett is.

Az ötödik sorozat hozta meg a fordulópontot, Ivana 6,99-cel az élre ugrott, a többiek viszont nem tudtak újítani, így a szerb atléta gyakorlatilag magabiztosan triplázott – jócskán elmaradt ugyan eddigi legjobbjától, a történtek fényében azonban ez is szenzációs eredménynek számít, aranyérmet érő ugrásával jelenleg vezeti az idei világranglistát is.

Strahinja Jovančević bronzéremmel koronázta meg kiváló szereplését első fedett pályás Eb-jén, a 26 éves szerb távolugró 7,73-mal hetedikként jutott a döntőbe, ahol kiváló ugrásokat mutatott be, s ötödik, 8,03 méteres kísérlete a dobogó harmadik fokához is elegendő volt. A finálét megelőzően nem sokan reménykedtek szerb éremben, bár Jovančević már a kvalifikációt követően elmondta, bizakodva várja az utolsó versenynapot, úgy érzi, maradt még néhány centiméter a tarsolyában. Nem is hazudtolta meg önmagát, már az első ugrásával (7,79) bejelentkezett a dobogós helyek egyikéért. A legjobb kísérlete előtt ugyan visszacsúszott az ötödik helyre, ám utolsó előtti próbálkozása minden kétséget kizáróan igazolta, van keresnivalója a döntőben. 8,03 méteres teljesítménye egyéni és szerb országos csúcs is egyben. „Nehéz szavakba önteni az érzéseimet, megszólalni sem könnyű. Nem tudok mit mondani. Végre kifizetődött az eddigi kemény munka, az, hogy az évek során mindvégig hittem magamban. Úgy érzem, az elkövetkező időszak még kellemesebb meglepetéseket tartogat a számomra, a java még csak eztán jön” – nyilatkozta az újdonsült bronzérmes. A számot egyébként a görög Milatidisz Tentoglu nyerte meg 8,38-cal, míg az ezüstérmes a svéd Nilsson Montler Thobias lett 8,17-es ugrásával.

Márton Anita közel féléves kényszerpihenő után tért vissza a fedett pályás idényre, s újfent igazolta klasszisát, Eperjesi László tanítványa a női súlylökés döntőjében 19,01 méteres kísérletével bronzérmet szerzett. Márton ugyan címvédőként érkezett a viadalra, Prága és Belgrád után nyerni most nem tudott, de teljesítménye így is megsüvegelendő. „Amiért jöttem, az sikerült: szerettem volna 19 méter körül lökni és érmet szerezni. Így, hogy sérülésből jöttem vissza, elégedett vagyok. Nehéz volt újrakezdeni a sérülés után pszichésen is, ez az érem most nagy lökést ad majd a folytatáshoz” – mondta Márton. A verseny egyébként nagyon szoros volt, az első három helyezett 12 centiméteren belül volt, az aranyért folyó csatában a bolgár Radoszlava Mavrodieva mindössze egy centivel (19,12) előzte meg nagy esélyes német Christina Schwanitzot (19,11).

A magyar versenyzők közül Kozák Luca új országos csúccsal, futamgyőztesként ugyan bejutott a 60 méteres női gátfutás döntőjébe, ott azonban nem tudott rajthoz állni, sajnos az előfutamot követően megsérült a bokája. Rajta kívül Kerekes Gréta is kvalifikálta magát a szám döntőjébe, ahol végül ötödikként ért célba.

A jelenleg ciprusi színekben versenyző, szerbiai Milan Trajković 7.40 másodperccel nyerte meg a férfi 60 méteres gátfutás döntőjét.

Európa-bajnokok

Férfiak, 60 m: Ján Volko (Szlovákia). 400 m: Karsten Warholm (Norvégia). 3000 m: Jakob Ingebrigsten (Norvégia). 60 m gát: Milan Trajković (Ciprus). 800 m: Álvaro de Arriba (Spanyolország). Magasugrás: Gianmarco Tamberi (Olaszország). Rúdugrás: Paweł Wojciechowski (Lengyelország). Távolugrás: Militadisz Tentoglu (Görögország). Súlylökés: Michał Hartyk (Lengyelország).

Nők, 60 m: Ewa Swoboda (Lengyelország). 400 m: Léa Sprunger (Svájc). 3000 m: Laura Muir (Nagy-Britannia). 60 m gát: Nadine Visser (Hollandia). Távolugrás: Ivana Španović (Szerbia). Hármasugrás: Ana Peleteiro (Spanyolország). Súlylökés: Radoszlava Mavrodieva (Bulgária). Ötpróba: Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia).