2024. március 28., csütörtök

„Visszaszerezni az elraboltat”

Több százan tiltakoztak Szabadkán a hatalom ellen

Negyedik alkalommal csatlakozott pénteken Szabadka az ország több mint 90 településén megszervezett polgári, hatalomellenes tüntetéssorozathoz.

Fotó: Pesevszki Evelyn

Fotó: Pesevszki Evelyn

A több száz elégedetlen polgár a megszokott útvonalon sétált végig a városközponton, míg ezt megelőzőleg a Jadran előtti téren hallgatta meg a felszólalók beszédét. Gyulai Zsolt, a tavaly megszüntetett Klein House volt tulajdonosa az ellen emelte fel a hangját, hogy Stevan Bakić, a Szerb Haladó Párt helyi frakcióvezetője a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén közölte: figyelemmel kísérik, hogy ki vesz részt a tiltakozó összejöveteleken. Gyulai Zsolt szerint egy ilyen jellegű kijelentést aligha lehet másként értelmezni, mint fenyegetésnek és megfélemlítésnek. Mint hozzátette, ennek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy ki figyeli meg a polgárokat, továbbá mi a megfigyelés jogalapja, milyen célokra használják fel a polgárok adatait és kinek az utasítására figyelik meg az embereket. A mozgásszabadság továbbra is hatályban lévő emberi jog, ezért aggodalomra ad okot a szóban forgó kijelentés, emelte ki Gyulai Zsolt.

Ezt követően Milica Kralj rendező és Katarina Đoković egyetemista szólt a tömeghez. Milica Kralj szavai szerint a mindenkori hatalom 650 ezer gaztettet követett el Szerbia polgárai ellen, ennyi ugyanis azoknak a száma, akik az elmúlt években, vagy évtizedekben elhagyták Szerbiát. Ha így folytatódik, Szerbia a jövőben egy olyan ország lesz, ahol nincsenek sem fiatalok, sem diplomások, mondta Milica Kralj, aki szerint csakis a polgárok fékezhetik meg a folyamatosan elkövetett gaztettet, csakis ők őrizhetik meg Szerbia legjobbjait.

Fotó: Pesevszki Evelyn

Fotó: Pesevszki Evelyn

– A leginkább erénytelen emberek elrabolták országunkat és magánvállalatként tekintenek rá. A megoldás egyszerű, ara van szükség, hogy mindannyian kiegyenesedjünk és emelt fővel közöljük velük: elég volt! A levegőt, a vizet, a földet védjük, és nemcsak átvitt értelemben. Elrabolják folyóinkat, levegőnket a világ legszennyezettebbjei közé sorolják, földjeinket pedig eladják, ki tudja kinek – fogalmazott Milica Kralj, majd azt üzente Aleksandar Vučić államfőnek, hogy „megfigyelhetik ki vesz részt a tiltakozásokon, de legyen vele tisztában, hogy ők mindannyian szabadok”. Minden politikus csalódást okozott Szerbia népének, de senki nem alázta meg úgy, mint ahogyan Aleksandar Vučić, emelte ki a folytatásban Milica Kralj.

Több mint száz ember hagyja el naponta Szerbiát, mert saját országa képtelen biztosítani számára a megfelelő oktatást, a hatékony egészségügyi védelmet, a stabil gazdaságot és a kiszámíthatóságot, mutatott rá Katarina Đoković, majd azoknak, akik azt kérdezik, hogy miért tüntetnek és kit kívánnak a hatalmon látni azt üzente: „Nekünk nem vezérre van szükségünk, hanem rendszerre és új alapokra, amelyre egy új Szerbiát építhetünk.”

– Utcáinkat szemét önti el, állatfajok halnak ki országunkban, nincsen egészséges levegőnk, a gazdaság romokban, miközben elrabolják tőlünk szabadságunkat és hitünket. Egyet azonban soha nem engedhetünk meg nekik: hogy elrabolják tőlünk a reményt. Nem engedhetjük ki kezünkből saját jövőnket. Ezért addig fogok sétálni, amíg ezeknek a helyére nem jönnek olyanok, akik hajlandóak lesznek elvégezni azt, aminek az elvégzésével mi, polgárok bíztuk meg őket. Menniük kell, hogy mi maradhassunk – fogalmazott Katarina Đoković.