2024. április 25., csütörtök

A regionális hulladéktároló átadása tovább csúszik

Hét község fizeti a hulladéktároló kiadásait, a szemét mégis helyben marad – Június az átadás új céldátuma

Centralizált, diktatórikus, bürokratikus és hasonló jelzőkkel illették az ellenzéki képviselők a tegnapi zentai képviselő-testületi ülésen a szerb kormányt, mert mindent az ellenőrzése alatt akar tartani, ami az önkormányzatokban folyik. Az efféle minősítések a község alapszabályának módosítása és a községi költségvetés kötelező külső könyvvizsgálói revíziója kapcsán hangzottak el.

A hét észak-vajdasági község által alapított, Békovánál felépített Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatója, Góli Csilla a testületi ülésen elmondta, hogy Zenta község arányosan a többi alapító önkormányzattal 8,96 százalékban finanszírozza a tározó költségeit. Ennek értelmében tavaly 6,9 millió dinárt különítettek el erre a célra a községi büdzséből, de mivel a hulladéktároló tavaly sem kezdte meg a munkáját, „csak” 3,8 millió dinárt használtak fel.

A Regionális Hulladéktároló Kft. az ellenzéki képviselők szerint így is túlköltekezett, az igazgató fizetése meghaladja a százezer dinárt, a hét község képviselőjéből álló közgyűlés tagjai 15 000, a közgyűlés elnöke pedig 20 000 dinár juttatást kap. Az öt régi alkalmazott fizetését az idén 79 000 dinárról százezer dinár (bruttó) fölé emelték. De a legnagyobb baj, hogy még most sem lehet tudni, hogy mikortól fogja fogadni a hét alapító község kommunális hulladékát, ami most óriási környezetszennyezési problémát jelent a térségben.

Góli Csilla igazgatónő az ellenzéki képviselők kifogásaira válaszolva elmondta, hogy a hulladéktároló átadását két ízben is el kellett halasztani, az EU által kinevezett ellenőr több lényeges hiányosságot talált. A kivitelezés határideje 2017 januárjában járt le, de a kivitelező cég még mindig nem adta le a tervdokumentációt. A tavaly 66 főre tervezett dolgozói létszámot az átadás csúszása miatt 35-re kellett csökkenteni. A hét községet képviselő héttagú közgyűlés hozza meg a határozatokat. A végszó azonban továbbra is a szupervizoré, aki a Regionális Hulladéktároló Kft. március végére tervezett üzembe helyezését május–júniusra halasztotta, miközben az alapító községek fulladoznak a szemétben, nem megfelelő a tárolás, katasztrofális a környezetszennyezés.

A fizetésekkel kapcsolatban az igazgatónő elmondta, hogy nem vesz fel százezer dináros fizetést. A munkaállomásokon a mostani alkalmazottak okleveles mérnökök, ökológusok stb., indulás után vezetők lesznek a cégben. Hozzájuk jönnek majd az alacsonyabb beosztású foglalkoztatottak, alacsonyabb bérezéssel. Nagy gondnak nevezte, hogy az EU-s szabályozás nem teszi lehetővé, hogy jogászt alkalmazzanak, pedig arra napi szinten szükségük lenne, esetükben a külső cégek alkalmazása igen költséges és nem hatékony.