2024. április 24., szerda

Községi szavalóverseny Topolyán

A Topolyai Művelődési Ház szervezésében magyar és szerb nyelven kétnapos szavalóversenyt tartottak. Az alsósok közül magyar nyelven 33 községbeli szavaló mutatkozott be, a felsősök közül 21 versmondót hallgatott meg a Bábi-Tomovity Iréna, Ejzler Evila, Komáromi Dóra összetételű zsűri.

Az idei Topolya községi szavalóverseny helyezettjei és a zsűri (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idei Topolya községi szavalóverseny helyezettjei és a zsűri (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Örömmel nyugtáztuk, hogy javultak azok a hibák, amiket korábban kiemeltünk. Az alsósoknál észrevételként kiemelném: ügyelni kell arra, hogy ne énekeljenek. Múlt évben is említettük, az idén is kiemelném, hogy egy pici terpeszbe ajánlatos állni, és akkor stabilabb az egyensúly – értékelte Komáromi Dóra az alsósokat, majd a felsősök esetében elmondta, hogy ezúttal nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen sok kiforrott, ügyes szavalót hallhattak.

– A hangsúlyra többé-kevésbé a legtöbben odafigyeltek, igazából itt apróságok döntöttek az eredményen, mint például a nyelvbotlás – mondta el Komáromi Dóra. Ejzler Evila hozzátette, hogy a szerzőt és a vers címét nem kell hangsúlyozni.

– Főleg az alsósoknál jellemzőek a beszédhibák, a hangképzési problémák, ezekre is érdemes odafigyelni, hiszen kisgyermek korban még nagyobb eséllyel korrigálhatóak. Tudom, hogy a pedagógusoknak kevés idejük van ilyesmivel foglalkozni, de érdemes a szülők figyelmét felhívni rá, és szakember bevonásával kezelni ezt. Nagyon fontos az, hogy ha később is beszéddel szeretnének foglalkozni, kommunikáción alapuló pályára szeretnének lépni, akkor ezek a hangképzési hiányosságok javítva legyenek – hangsúlyozta Ejzler Evila.

Mielőtt Bábi-Tomovity Iréna közzé tette volna az eredményeket, valamennyi szavaló részvételi oklevelet vehetett át.

Az alsósok kategóriájában 1. helyezést ért el Szatmári Lili, 2. lett Benei Rebeka, 3. pedig Fekete Mátyás, Marton Márk, és Kisimre Zoé. A felsősöknél 1. helyezést ért el Alács Varró Emese, 2. lett: Szabó Rebeka, a 3. helyezésen pedig Cserevics Szintia és Nagyidei Márk osztoztak. A szavalóverseny 1., és 2. helyezettjei jutottak tovább a Szabadkai Városi Könyvtárban megrendezendő körzeti szemlére.