2024. április 18., csütörtök

Segítség a segítőknek

Támogatás Kishegyes község karitatív munkát végző szervezeteinek

A kishegyesi önkormányzat már hosszú évek óta támogatja a községben működő civil szervezeteket, amelyek szociális szolgáltatásokat nyújtanak.

A civil szervezetek képviselői aláírják a támogatási szerződést (Lakatos János felvétele)

A civil szervezetek képviselői aláírják a támogatási szerződést (Lakatos János felvétele)

Az elmúlt néhány évben közvetlenül a községi költségvetésből juttatnak eszközöket ezeknek a szervezeteknek. Az idei évre vonatkozó támogatási szerződést tegnap délelőtt írta alá az önkormányzat részéről Marko Lazić polgármester és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a kedvezményezettek részéről Ritz Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója, Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke és Papp Julianna, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület elnöke.

Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja és a támogatási program koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy az önkormányzat valamilyen szinten már több, mint 10 éve támogatja a szociális szolgáltatásokat nyújtó egyesületeket.

– Kezdetben a házi betegápolási szolgálatot támogatta az önkormányzat, de azóta a támogatottak köre bővült a falugondnoksággal, ami Szerbiában elsőként Kishegyes községben indult be. Két éve pedig az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközi foglalkozását is támogatjuk – mondta el Lukács, majd arról is szólt, hogy az idei évben növelték a támogatás összegét, ami így közel öt és fél millió dinár. Erre azért volt szükség, mert a támogatott szervezetek elsősorban a munkatársaik bérei fordítják ezt az összeget, és növekedett az államilag meghatározott minimálbér.

A tanácstagtól azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat azért is tartja fontosnak ezeket a támogatásokat, mert nagy segítséget kap a támogatott egyesületektől. Ők azzal a réteggel foglalkoznak a mindennapokban, amelynek tagjai a legkiszolgáltatottabbak. Idős, beteg emberekről gondoskodnak napi szinten, vagy éppen fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkoznak, részesítik őket különböző képzésekben. Szebbé, minőségesebbé teszik ezeknek az embereknek az életét, mondta Lukács.