2024. április 19., péntek

Fellép Lajkó Félix és a Volosi zenekar is

NOMUS, ÚJVIDÉK

A székvárosban április 9-étől 18-áig megrendezésre kerülő nemzetközi zenei fesztivál, a NOMUS, a hagyományos értékek, új irányzatok és jelentős bemutatók jegyében zajlik.

Az újvidéki zenei napok keretében tíz nap alatt tíz hangversenyt élvezhet a közönség. Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága a város támogatásával kiváló hazai zenészeken kívül híres magyarországi, lengyelországi, izraeli, nagy-britanniai, németországi, ausztriai, ausztráliai, olaszországi, egyesült államokbeli, litvániai, észtországi, lettországi, olaszországi és oroszországi művészeket, együtteseket lát vendégül.

A zenefesztivál az idén a nagyobb együttesek szereplésére összpontosít. A műsorban többek között helyet kapott négy szimfonikus zenekar: az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Kórusa és Zenekara, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, az Újvidéki Művészeti Akadémia Kórusa és Szimfonikus Zenekara, a Belgrádi Filharmónia, továbbá két élvonalbeli kamarakórus: a Kremarata baltika (amelynek tagjai Észtország, Litvánia, Lettország kiváló fiatal énekesei) és a Litván Kamarazenekar. Ez lesz a Kremarata baltika második fellépése a NOMUS-on, de első alkalommal muzsikál Gidon Kremer híres hegedűművész, aki az együttes alapítója, művészeti vezetője. A Litván Kamarazenekar is először lép az újvidéki közönség elé, Szergej Krilov (Sergei Krylov), a világ egyik legkiválóbb hegedűművésze a zenekar művészeti vezetője, ezúttal karmesterként és szólistaként is bemutatkozik.

Az áprilisi zenei rendezvényen ismét nekünk zenél Aleksandar Madžar híres zongoraművészünk, aki duóban játszik Anthony Marwood hegedűművésszel, továbbá Kemal Gekić az akadémia zenekara kíséretében előadja a Guernica c. remek zongorakoncertet, amelyet az egyesült államokbeli Fredrick Kaufman az ő számára komponált.

A szervezők a művészi zenei koncertek mellett a programot két „nem klasszikus” zenei koncerttel kívánták gazdagítani. Ezért hívták meg Lajkó Félix hegedűvirtuózt a lengyelországi Volosi zenekarral, továbbá egy különös duó tagjaként a walesi Catrin Fincht, aki hárfán, és a szenegáli Seckou Keitait, aki a hárfa családjába tartozó kora nevű afrikai hangszeren fog muzsikálni.

Jegyek vásárolhatók az Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága (telefon: 021/452-344) irodájában (Templomudvar 2.) munkanapokon 8-tól 14 óráig,valamint online is a www.muzickaomladina.org honlapon.

A belépő ára műsortól függően 500-tól 1500 dinár.