2024. április 23., kedd

A vajdasági magyar kultúráról és történelemről Brüsszelben

Deli Andor vajdasági európai parlamenti képviselő szervezésében mutatják be A vajdasági magyarok kulturális és történelmi öröksége című kiállítást Brüsszelben.

Az ünnepélyes megnyitó március 5-én, kedden, 19 órakor lesz, a kiállítást pedig egy hétig tekintheti meg a brüsszeli közönség a Balassi Intézetben.

A kiállítás célja a vajdasági magyar történelmi, kulturális, építészeti és néprajzi örökség és nevezetességek bemutatása, amelyeket a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gyűjtött össze  a vajdasági értéktárban. Az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a Péterváradi vár történetével, a doroszlói és kupuszinai hagyományokkal és viselettel, megcsodálhatják a szabadkai és palicsi szecessziós alkotásokat. Az anyagot már korábban is kiállították Strasbourgban, az Európai Parlament épületében, szintén Deli szervezésében.

A kiállítást Magyarország és Szerbia belgiumi nagykövetei, dr. Kovács Tamás Iván és Marina Jovičević nyitják meg, majd panelbeszélgetés következik. Dr. Silling Lédával, a kiállítás kurátorával és néprajzkutatóval Varjú Márta fog beszélgetni. Tényi Edit népdalénekes  vajdasági magyar népdalokat mutat be a közönségnek. Zárásként lehetőség lesz vajdasági borok és pálinkák, valamint a régióinkra jellemző ételek kóstolására is.

Deli Andort 2014-ben választották meg európai parlamenti képviselőnek a Fidesz–KDNP nemzeti listájáról, ahol helyet kaptak a határon túli magyarok képviselői is. Deli ismét kiemelt, 11. helyen szerepel a FIDESZ–KDNP választásai listáján.