2024. április 24., szerda

A digitalizáció a mezőgazdaság jövője

A konferencia résztvevői (Fehér Ildikó felvétele)

A konferencia résztvevői (Fehér Ildikó felvétele)

A Vajdasági Gazdasági Kamara székházában ma (pénteken) tartották meg a mezőgazdaság szempontjából fontos technológiai innovációkról szóló Agri-Tech Future elnevezésű konferenciát. A rendezvény a Technológiai Fejlesztési és Innovációs Minisztérium, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Color Media Communications vállalat támogatásával valósult meg. A konferencia célja az volt, hogy a szakemberek felvilágosítsák a gazdákat, hogyan tudják a legmodernebb informatikai módszerekkel előreléptetni gazdaságukat. A konferencián többek között jelen volt Nenad Popović innovációs és technológiai fejlesztési miniszter, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár és Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke.

– Európa térképén Újvidék fontos központ a legmodernebb technológia alkalmazása szempontjából, mint amilyen az IT technológia és a digitalizáció a mezőgazdaságban. Szerbiának nagy lehetőségei vannak a mezőgazdasági export terén, ez az egyetlen ágazat, amely költségvetési többletet hoz hazánknak – mondta Nenad Popović.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár rámutatott arra, hogy a mezőgazdaságnak a jövőben a tudáson, az innovatív technológián és a digitalizáción kell alapulnia.

– Az ilyen mezőgazdasági üzemek a funkcionálisabb, a hatékonyabb és a versenyképesebb mezőgazdasági termelés kulcselemei. Az agrárszektornak technológiailag fejlődnie kell, hogy a gazdák és az egész mezőgazdaság jobb eredményeket tudjon felmutatni – hangsúlyozta Vuk Radojević.

A konferencián bemutatkozott a Krivaja Kft., amely az első digitális farm Szerbiában.

– Immár négy éve foglalkozunk precíziós növénytermesztéssel. Az utóbbi egy évben igyekeztünk megmutatni a kisebb gazdáknak, de a nagyobb cégeknek is, hogy mi miképp dolgozunk az új technológiának köszönhetően. A régebbi gépek is alkalmasak a felfejlesztésre, nem muszáj új gépeket vásárolni, így sokkal kisebb befektetésre van szükség. A legkisebb terület tíz hektár, aminek megmunkálására érdemes alkalmazni az új technológiát – mondta Lihi Attila, a Krivaja Kft. munkatársa.