2024. április 23., kedd
ZOMBORI SEVERTRANS

Kirúgták mindkét szakszervezeti vezetőt

Ugyanazon a napon kapott fölmondást Aleksandar Đurišić, az utasforgalmi vállalat Egyesült Szakszervezetének elnöke és Mirko Erdelj, az Önálló Szakszervezet vezetője, a fölmondó levelek tartalma is azonos. Snežana Cico igazgatónő a munkaviszony fölbontásáról szóló határozatban azt rótta föl a két szakszervezeti vezetőnek, hogy a gazdasági minisztériumhoz 2018. november 27-én intézett átiratukban, a Snežana Cico vezérigazgató és a teljes vállalatvezetés leváltását követelő beadványukban súlyos valótlanságokat állítottak és sértéseket fogalmaztak meg, amivel megsértették munkahelyi kötelezettségeiket. Emellett visszaéltek elnöki pozíciójukkal, mert a minisztériumhoz önhatalmúlag, a szakszervezeti tagság beleegyezése nélkül intéztek petíciót.

Đurišić és Erdelj szerint a petíció szövegét mindkét szakszervezet minden struktúrája elfogadta, annak tartalmához nem fér kétség. Az igazgatónő és a vállalatvezetés sürgős leváltását követelő átirat megalapozott és reális, rámutat a járműpark rossz állapotára, a hibás járművekre, amelyeket műszaki hibáik ellenére hagynak közlekedni, az alkalmazottak fölötti állandó mobbingra, a Severtrans szabályzatainak be nem tartására, a vállalatra a járművek rossz állapota és a nem megfelelő úti okmányok miatt kiszabott tetemes külföldi bírságok leplezésére.

A kirúgott vezetők idén február hatodikán figyelmeztetést kaptak az igazgatónőtől, hogy fölmondást is kaphatnak, ami egy volt a megfélemlítések sorában, amelyek a szakszervezetek más tagjait is érintették. A két menesztett szakszervezeti vezető úgy tartja, hogy felelősen cselekedtek, amikor jelezték a minisztériumnak, hogy a vezetőség nem tartja tiszteletben az alkalmazottak jogait, valamint hogy a műszaki hibás autóbuszok vezetői és utasai, köztük sok diák és fiatal, valós veszélynek vannak kitéve menet közben. Azt is elmondták, hogy ha az illetékes minisztérium elveti a petíciójukat, és nem váltja le sürgősen a Severtrans vezérigazgatóját és a teljes cégvezetést, részletekben nyilvánosságra hozzák az állításaikat igazoló bizonyítékokat.

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy rövid időn belül a Severtrans több autóbusza is kigyulladt, egyet pedig katasztrofális műszaki állapota miatt a német hatóságok kizártak a forgalomból, és elkobozták azt.