2024. április 20., szombat

Szállítójárműre és üdültetési támogatásra lenne szükség

Miniszteri látogatás a sérült gyerekek és fiatalok temerini napközijében

Tegnap Temerinben járt Zoran Đorđević szerb munkaügyi és szociálpolitikai miniszter. Az önkormányzat épülete előtt Đuro Žiga polgármester fogadta, majd a rövid tájékoztató jellegű megbeszélést követően a miniszter munkatársaival ellátogatott a sérült gyerekek és fiatalok napközijébe. Az intézmény, amely a községi Szociális Központ keretében tevékenykedik, a 6–27 éves, sérült gyerekek és fiatalok számára – függetlenül attól, hogy milyen fogyatékosságban szenvednek – nyújt napközis foglalkozást. A napközi, bár nem helyettesítheti az iskolát, különböző típusú napi szolgáltatásokat és tartalmakat, tanulást és kreativitást, rekreációs és rehabilitációs, motorikus stimulációt, játszadozást, zenei, dráma és egyéb tevékenységet nyújt, védenceik lehetőségeivel és érdekeivel összhangban.

Zoran Đorđević miniszter a gyerekektől ajándékba kapott kézműves munkával (Fotó: Góbor Béla)

Zoran Đorđević miniszter a gyerekektől ajándékba kapott kézműves munkával (Fotó: Góbor Béla)

Đorđević miniszter érdeklődéssel tekintette meg a célirányosan berendezett épületet, elbeszélgetett a nevelőkkel, fiatalokkal, az éppen kézműves foglalkozáson lévő gyerekekkel, akik ajándékképpel kedveskedtek neki. A médiának nyilatkozva többek között elmondta, hogy a kormány és minisztérium igyekszik segíteni a fogyatékos személyeken. Arról értesült, hogy a napközinek a sérült gyerekek és fiatalok szállítására alkalmas járműre lenne szüksége. Ígéretet tett, hogy a tartományi kormánnyal közösen igyekeznek majd a gondot orvosolni. Ugyanakkor meghatódott a gyerekek kérésén, hogy mivel még soha nem voltak a tengeren, a minisztérium tegye azt lehetővé számukra. Megígérte, hogy ha nem is a tengerre, de a most közzétett pályázat útján valamelyik hazai üdülőhelyre eljuthassanak. Közölte azt is, hogy találkozott számítógépi ismeretekkel rendelkező mozgássérült fiatalokkal is, akik számára a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálaton keresztül lehetőség kínálkozik az átképzésre és az otthonról történő munkavégzésre.

Jasna Alić, a községi Szociális Központ igazgatónője közölte, hogy a jelentkező nehézségek ellenére a szakértői csoport, melyben pszichológus, pedagógus, logopédus, pszichoterapeuta és nevelő is dolgozik, törekszik arra, hogy a sérült gyerekeket minél jobban felkészítsék az önálló életre. A Központ délután fogadja védenceit többnyire 15-ös csoportokban, ám a gyerekekkel egyéni foglalkozásokat is tartanak, a logopédusnál például 75-en vannak, de létezik várólista is a különféle, egyéni kezelésekre. Egyébként a szociális központ több mint 100 rászorulót támogat állandó jelleggel.Működik az idősgondozás, de Temerinben is nagy szükség lenne idősek otthonára, mondta az igazgatónő.