2024. március 28., csütörtök

Várják a kis fizikusok és kémikusok jelentkezését

Március 4-éig lehet jelentkezni a GENIUS mozgalom XX. Fizika-kémia táborába

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola ad otthont ebben az évben a XX. Fizika-kémia Általános Iskolai Tehetséggondozó Diáktábornak március 8-ától 11-éig. A rendezvényt a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében, immár hagyományosan, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete rendezi meg.

A pacséri diákok Kanyó Anikó tanárnő vezetésével korábban már megismerkedtek azzal, hogy milyen egy élmény-kémiaóra (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri diákok Kanyó Anikó tanárnő vezetésével korábban már megismerkedtek azzal, hogy milyen egy élmény-kémiaóra (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A részletekkel kapcsolatban a helyi főszervezőtől, Kanyó Anikó kémiatanárnőtől megtudtuk, hogy a téma iránt elhivatott jelentkezőket a tanáraik ajánlásával várják.

- Rendezvényünk március 8-án, pénteken 13 óra 30-kor startol ünnepélyesen a pacséri iskolában. Elsősorban a Topolya községbeli tanintézmények diákjaira számítunk, illetve a környező községek falvainak, városainak tanulóira, de természetesen a távolabbról érkezőket is szeretettel várjuk. A táborban mintegy húsz gyermek részvételére van lehetőség, akik tartalmas szakelőadásokat hallgathatnak, kísérletezhetnek, fejtörő játékokban vehetnek részt, vagyis bővíthetik nemcsak a tudásukat, de a világlátásukat is – mondta Kanyó Anikó.

 A tábort népszerűsítő plakátról kiderül, hogy a tehetséggondozó diáktábor elsődleges célja a természeti jelenségek iránt fokozottabban érdeklődő diákok tudásának a bővítése. A tanulók a szokásos általános iskolai tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkedhetnek meg, látványos kísérletekben vehetnek részt, kipróbálhatnak komolyabb kísérleteknél használatos eszközöket. Megfigyelhetnek és tanulmányozhatnak bizonyos természeti jelenségeket, így az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén is fejlődhetnek a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Középiskola tanárainak közreműködésével.

- A táborunk nevelési célja közé tartozik a közösségi programok és a csoportmunka gyakorlása, kísérletezéskor a megfelelő viselkedés elsajátítása, a megfigyelési szempontok betartása, a szükséges készségek fejlesztése. Céljaink közé tartozik még a barátkozás, a játszva tanulás is. Emellett ellátogatunk a környékbeli üzemekbe is, például a pacséri gyógyfürdőt is megtekintjük – hallottuk a tanárnőtől.

A XX. fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor résztvevői oklevélben részesülnek, az ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodik. A diákokat felkészítő és elkísérő tanárok is elismerésben részesülnek. A rendezvény főszervezője Muhi Béla fizikatanár, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom vezetője. A táborral kapcsolatban bővebb információval Kanyó Anikó tanárnő szolgál a 064/97-00-167-es mobilszámon, illetve az aniko.kanyo92@gmail.com e-mail-címen. A jelentkezési határidő március 4-e, de mivel korlátozott számú diák vehet részt a tudástágító rendezvényen, ezért a szervezők kérik a részvételi szándék minél korábbi jelzését. A fizika-kémia táborban a részvétel a diákok számára ingyenes. A XX. Fizika-kémia Általános Iskolai Tehetséggondozó Diáktábor főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.