2024. április 25., csütörtök

Márton és Španović is triplázhat

Pénteken a skóciai Glasgow-ban kezdetét veszi a 35. fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság, melynek keretein belül közel 50 ország mintegy 600 sportolója verseng majd. A rendező már rutinos, hiszen Nagy-Britannia harmadszor, a város pedig másodszor ad otthont a rangos eseménynek.

A magyar szövetség (MASZ) kedden tette közzé indulói névsorát, Gyulai Miklós elnök hangsúlyozta, bár az idei fő esemény a dohai szabadtéri világbajnokság lesz, a márciusi kontinensviadalon is jó teljesítményt vár a 13 kerettagtól.

Belgrádban Márton Anita… (Ótos András felvétele)

Belgrádban Márton Anita… (Ótos András felvétele)

A magyar indulók közül a toronymagas éremesélyes természetesen a címvédőként érkező súlylökő, Márton Anita, aki féléves kihagyás után nemrégiben tért vissza, idei legjobb eredménye 18,64 méter, mellyel jelenleg az európai ranglista negyedik helyén áll. „Glasgow-ban szeretnék magamhoz képest jól lökni. Az egész fedett pályás idény célja az volt, hogy versenyről versenyre javítsak, és ha ezt meg tudom koronázni egy tizenkilenc feletti dobással a kontinensviadalon, elégedett leszek. Egy ilyen eredmény talán elég lesz az éremre is” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Márton. Az aktuális világbajnok ezúttal talán nehezebb helyzetben van, mint négy, illetve két évvel korábban, hiszen a mezőnyben ott lesz Christina Schwanitz is, aki Prágában térdműtét, Belgrádban pedig családalapítás miatt nem indult, idén február közepén viszont 19,54-gyel nyerte meg a német bajnokságot.

Márton Anita legutóbb február 20-án lépett pályára, a World Indoor Tour elnevezésű sorozat utolsó, düsseldorfi állomásán 18,34-es lökésével harmadik lett. A női súlylökés selejtezőit pénteken, míg a döntőt vasárnap rendezik majd.

A magyarok másik esélyese Baji Balázs lehetne, ő azonban sérülés miatt kénytelen kihagyni az Eb-t.

A magyar csapat, férfiak: Szabó Dániel (60 m), Szűcs Valdó (60 m gát), Kazi Tamás és Vindics Balázs (800 m), Kovács Benjamin (3000 m). Nők: Sorok Klaudia (60 m), Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát), Nádházy Evelin (400 m), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m), Krizsán Xénia (ötpróba), Márton Anita (súlylökés), Nguyen Anasztázia (távolugrás).

…és Ivana Španović is ünnepelt (Ótos András felvétele)

…és Ivana Španović is ünnepelt (Ótos András felvétele)

A szerb csapat valamivel szerényebb kerettel rendelkezik, várhatóan 10 atléta szerepel majd Skóciában. A favorit természetesen a távolugró, a 2017-es belgrádi kontinensbajnokság sztárja, Ivana Španović, akinek jól sikerült a felkészülés: a múlt héten 6,92-vel magabiztosan nyerte meg az országos bajnokságot, néhány nappal korábban pedig Birminghamben diadalmaskodott. „Nem könnyű sérülés után felzárkózni és csúcsformában lenni, de jelenleg jól érzem magam, a felkészülés rendben zajlott, tünetmentes vagyok, izgatottan várom az újabb versenyt és a lehetőséget, hogy ismét megvédjem a címem. Meglepetés mindig történhet, nekem az a dolgom, hogy az eddigiekhez hasonlóan végig koncentráljak és a lehető legjobban teljesítsek” – mondta a glasgow-i esemény kapcsán Španović. A női távolugrás selejtezőjét szombat délelőtt, a döntőt pedig vasárnap este bonyolítják majd le.

Asmir Kolašinac fellépése is tartogathat kellemes meglepetést, a súlylökő pénteken lép pályára, ebben a számban már a döntőre is sor kerül az első versenynapon. „A formámmal elégedett vagyok, habár ezt nem sikerült jó eredményekkel alátámasztani az utóbbi időszakban. Őszintén szólva nem is bánom, ez akár pozitívan is hathat majd rám, nincs rajtam teljesítménykényszer. A selejtező és a döntő közt mindössze hat óra lesz, az érem sorsát az dönti majd el, ki milyen gyorsan tud majd regenerálódni” – nyilatkozta Kolašinac.

A szerb csapat, férfiak: Aleksa Kijanević és Luka Trgovčević (60 m), Elzan Bibić (1500 m), Asmir Kolašinac (súlylökés), Strahinja Jovančević (távolugrás). Nők: Milana Tirnanić (60 m), Maja Ćirić (60 m és 400 m), Amela Terzić (1500 m), Ivana Španović és Milica Grdašević (távolugrás).