2024. április 24., szerda
TRUMP–KIM CSÚCSTALÁLKOZÓ

Bizalom és bizakodás

Hosszú kézfogással, majd húszperces négyszemközti megbeszéléssel kezdődött meg tegnap Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kétnapos csúcstalálkozója a vietnámi fővárosban, Hanoiban.

Forrás: AP/Beta

Forrás: AP/Beta

A Sofitel Legend Metropole luxusszállóban tartott bizalmas találkozót követően a vezetők tanácsadókból és miniszterekből álló kíséretükkel együtt díszvacsorán vesznek részt. A kétoldalú tárgyalások ma folytatódnak.

Trump a kamerák kereszttüzében azt mondta: bízik a csúcstalálkozó sikerében. Észak-Korea hatalmas, hihetetlen és határtalan gazdasági lehetőségeket rejt – hangsúlyozta. „Alig várom, hogy lássam, ahogy ez megtörténik, és segíthessek benne” – tette hozzá.

„Biztos vagyok benne, hogy ez alkalommal jelentős eredményeket mutathatunk fel, amelyeket mindenki üdvözölni fog. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez így legyen – bizakodott Kim is.

A diplomáciai esemény legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, amelyről a felek a tavaly júniusi első, szingapúri csúcstalálkozójukon egyeztek meg. Az elmúlt hónapokban azonban kiderült: Trump és Kim eltérően képzeli el a leszerelés menetét. Az Egyesült Államok azt követelte, hogy Észak-Korea egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját, míg Phenjan egyenértékű gesztusokat vár Washingtontól cserébe.

Az elmúlt időszakban „több megfontolásra, erőfeszítésre és türelemre volt szükségünk, mint valaha”, hogy létrejöhessen ez a találkozó – hangsúlyozta Kim, dicsérve Trump bátor, párbeszédet kezdeményező döntését.

A találkozó előtt Trump a Twitteren ígéretet tett rá: Kimmel együtt keményen fognak dolgozni azon, hogy eredményt mutathassanak fel az atommentesítés ügyében.

Szakértők szerint a hanoi csúcs másik központi témája az 1950–53-as koreai háború lezárása lehet, amely békeegyezmény helyett fegyverszünettel ért véget.