2024. március 29., péntek

Barre

Milyen az, amikor a mozgás változatos és kihívást nyújt?
A Livada Központ lelkes edzői (Dávid Csilla felvétele)

A Livada Központ lelkes edzői (Dávid Csilla felvétele)

Az óra elején Iva modern, ütemes zenét indít el, sugallva, hogy dinamikus és erőteljes munka következik. A bemelegítést követő gyakorlatok többnyire szőnyegen vagy a talajon történnek. Később a rúd mellett lábujjhegyen végzett mozdulatok követik egymást. Balettrúd és tükör előtt tornázni jó, mert irányítottabbak a mozdulataink. Különféle kiegészítőket is használunk az edzés során. Egy kilogrammos súlyok, gumiszalag, kisebb labdák és láberősítő gumi kerül elő szép sorjában. Kényelmes ruhán kívül más nem szükséges, tornacipő sem. Ha a guggolások és lábemelések közben kifáradsz vagy elveszted az egyensúlyt, ott a rúd, amibe könnyen belekapaszkodhatsz. Habár első látásra balettnak tűnik, mégsem az, és nem is kell balettáncosnak lenni ahhoz, hogy kipróbáljuk ezt az edzésformát. Mert monotonitásról és kínzó izomnyújtásról itt szó sincs. Az óra után érzem, hogy minden egyes izmom keményen dolgozott. Igazán hasznosan töltöttem el ötven percet.

Iva Musulin (Dávid Csilla felvétele)

Iva Musulin (Dávid Csilla felvétele)

LASSÚ, DE DINAMIKUS

A barre energikus és dinamikus edzésforma, amely ötvözi a pilates, a sportedzés és a tánc elemeit. Az egész testet megmozgatja és feszessé teszi, különösen a problémásnak számító testrészeket, mint amilyen a fenék, csípő, hasizom és a karizmok. Egyszerű mozdulatokkal könnyen elsajátíthatóak ezek az igen hatékony gyakorlatsorok – mondja Iva Musulin, az újvidéki Livada Központ edzője.

– Az óra általában korlát melletti balettgyakorlattal kezdődik, mint amilyen a plié, ami szó szerint hajlítottat jelent. A mozdulat nem más, mint a térdek folyamatos hajlítása. Később különféle gyakorlatokkal a felsőtestet, az alsókart, a felsőkart, a hát és a mell izmait is megdolgoztatjuk. A mélyizmok az egész edzés alatt dolgoznak. A programot nyújtások vezetik le, amelyek a hajlékonyságot és az ellazulást segítik – mondja Iva.

Jártam néhány olyan táncórán és fitneszedzésen, amelyen nincs idő arra, hogy egy-egy gyakorlatot teljes egészében elvégezzünk, odafigyelve a mozdulatsor menetére. A barre-órákon nincs ide-oda ugrálás, mégis rendesen megfeszülnek az izmok, sőt az izzadás és az izomláz is garantált. Ami rendkívül fontos: nem szabad azzal foglalkozni, hogy mit csinál a másik, hogyan mennek a gyakorlatok a többieknek.

MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA

A barre olyan edzésforma, amely olyan izmokat is megdolgoztat, amelyekről nem is tudtam, hogy léteznek. Állóképesebbnek és rugalmasabbnak érzem magam az edzések után.

A plié egyik alapformája (Dávid Csilla felvétele)

A plié egyik alapformája (Dávid Csilla felvétele)

Egyszerre több izomcsoportot dolgoztat meg (Dávid Csilla felvétele)

Egyszerre több izomcsoportot dolgoztat meg (Dávid Csilla felvétele)

Erősödik a felsőkar, közben a hasat is be kell húzni (Dávid Csilla felvétele)

Erősödik a felsőkar, közben a hasat is be kell húzni (Dávid Csilla felvétele)

Ne ijedj meg, ha remegnek az izmaid! (Dávid Csilla felvétele)

Ne ijedj meg, ha remegnek az izmaid! (Dávid Csilla felvétele)

– Külön hangsúlyt helyezünk a mozdulatok helyes és pontos kivitelezésére. Ezért egyetlenegy más program sem hat ilyen jól a tartásra, mint a barre. Folyamatosan oda kell figyelni arra, hogy a test melyik része mit csinál éppen. Az apró, kontrollált mozdulatok csökkentik az ízületekre, gerincre gyakorolt nyomást. Ahhoz, hogy valaki elkezdje ezt az edzésformát, nincs szükség korábbi tapasztalatra. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindenki más kezdőpontról indul, és mindenkinek más erősségei vannak. Mindenki végig tudja csinálni a tréninget, az edzők segítenek abban, hogy minden mozdulat egyértelmű legyen – ecseteli Iva Musulin, aki jelenleg az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelési Karán doktori tanulmányokat folytat, és azt is elmondja, hogy a fitnesz világa érdekli, és hogy ezzel hogyan tud hatni mások életére.

– Úgy építettük fel a programot, hogy minden korosztály és szint számára alkalmazható legyen. A fiataloktól az idősebb hölgyekig minden korosztály megtalálható az órákon. Megfelel mindenkinek, annak, aki erős, de nem túl hajlékony, és persze annak is, aki gyengébb. A gyakorlatsorok óráról órára változnak, mindig újakat találunk ki, hogy az edzés szórakoztató legyen. Hetente négy alkalommal tartunk barre-edzést, ebből kétszer ajánlatos edzeni. Az apró mozdulatok sora leszűkíthető és kiszélesíthető az igények szerint.

Nem kell megijedni, ha kezed-lábad remeg a gyakorlatok közben. Ez csupán annak a jele, hogy jól dolgozol.

– A barre-gyakorlatok kitartása valójában nehezebb, mint amilyennek tűnik. Ezért gyakran előfordul, hogy remegni kezdünk az edzés során, mert az izmok fáradni kezdenek egy idő után, ha jól megdolgoztatjuk őket. Sok férfi azért viszonyul előítéletekkel az edzés iránt, mert első látásra túl könnyűnek tűnik. Annak ellenére, hogy a torna könnyűnek látszik, meglepően keményen megedzi az izmokat. Egyébként ezek a gyakorlatok nem csupán nőknek szólnak, férfiak is foglalkozhatnak barre-edzéssel. Külföldön egyre több szupermodell választja ezt az edzésformát, mert segítségével kitűnő eredmények érhetők el a testformálás terén. A dinamikus mozdulatok és a modern, motiváló zene pedig a közérzetet is helyreteszi.

MI AZ A BARRE?

A barre szó szerint a balettrudat jelenti, a módszert pedig egy német balerina, Lotte Berk találta ki az ötvenes években. A róla elnevezett gyakorlatok magukba foglalják az erő, az állóképesség, a szíverősítés, a testszobrászat, a fogyás és a rugalmasság gyakorlatait. A német táncosnő saját táncalapú mozgásrendszert dolgozott ki, amelynek célja az volt, hogy a teljes testet megdolgoztassa. A módszer által kitűzött cél egy táncos fittségi szintjének elérése. A Lotte Berk módszer egyszerre formálja az alakot, csökkenti a testsúlyt és növeli a hajlékonyságot. A barre ma Angliában és Amerikában is egyre népszerűbb, a hírességek is ezt választják kedvenc mozgásformájuknak, mert rövid idő alatt látványos eredményeket lehet vele elérni.