2024. április 25., csütörtök

Munka lesz – tessék szülni!

Vučić folytatta országjáró körútját, a jelenlegi még javában tart, de már egy újabbat helyezett kilátásba

Munkahelyeket és jobb életminőséget ígért országjáró körútjának egyik mai állomásán Aleksandar Vučić államfő, arra kérte azonban a helybelieket: cserébe gondolkodjanak ők is a nemzet jövőjén, szüljenek minél több gyereket, növeljék a natalitást. A jablanicai körzetben található Bojnik településen azt mondta, a natalitás növelése az egyetlen biztosítéka annak, hogy a szerbségnek lesz jövője.

– Nagyon aggódom amiatt, hogy milyen lesz Szerbia és a szerb nép helyzete. Elsősorban azért, mert a szerbség el fog tűnni, ha minden így folytatódik. Be kell fektetnünk a jövőnkbe, de a gyermekeinkbe és a natalitás növelésébe is. Értik-e önök, hogy minden tíz évben egymillióval leszünk kevesebben, ha nem kezdünk el több gyermeket szülni? Ezért szépen kérem magukat, töprengjenek el afölött, amit most mondtam – közölte.

Bojnik egyébként egyike azoknak a dél-szerbiai helységeknek, ahonnan rengetegen távoztak az elmúlt időszakban, alig maradt valaki a faluban.

Az államfő ezen a napon még Vlasotincén, Medveđában, Sijarinska Banjában, Lebanéban és Leskovacon is tiszteletét tette. A Szerbia jövője államfői körút részeként kereste fel ezeket a településeket.

„MEDVEĐA VUČIĆ MELLETT ÁLL”

Sijarinska Banjában Vučić azt mondta a legújabb koszovói területmegosztási kijelentésekre reagálva, hogy a lakosságnak nincs miért aggódnia, Medveđa és Sijarinska Banja is Szerbia része marad. Megígérte, hogy a közeljövőben több beruházás érkezik a térségbe. Sijarinska Banjában most 10 millió dinárból felújították a Gejzer rehabilitációs központot, ahol hamarosan wellnessközpont is épül. Medveđában ellátogatott az egészségház épületébe, amelynek felújítására 41 millió dinárt költöttek. A helyiek nagy transzparenst helyeztek az egészségügyi intézmény falára „Medveđa Vučić mellett áll” felirattal.

BE NE DŐLJENEK!

Mai körútja során Vučić többször kitért a koszovói hadsereg felállításának ügyére is. Azt üzente a szerbeknek, hogy semmiképp ne engedjenek Pristina kérlelésének, ne csatlakozzanak a katonasághoz. Koszovó egyetlen célja ezzel ugyanis az, hogy szerb–szerb ellentétet kovácsoljon, s hogy Brüsszelben jobb fényben tüntesse fel magát.

Az államfő bejelentette azt is, hogy nyolc, legfeljebb kilenc hónap múlva ismét országjáró körútra indul. Erről Lebanéban beszélt, ahogyan az egészségügy állapotáról is. Elismerte, hogy még rengeteg a tennivaló ezen a téren.

HA VOLNÁNAK EREDMÉNYEK, NEM JÁRNÁ AZ ORSZÁGOT

A Szerbiai Demokrata Párt úgy ítélte meg, hogy a Szerbia jövője kampány nem más, mint az eredménytelenség elismerése. Ha eredményes lenne a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt által vezetett kormány hat éve, akkor az elnöknek nem kellene járnia az országot, a sikerekről pedig nem kellene továbbra is jövő időben beszélnie – értékelte az ellenzéki párt. Azzal érveltek, hogy Vučić már három éve 500 eurós béreket ígér, közben az átlagkereset tavaly is csak 420 eurót ért el, de az emberek többsége 350 euróval beérte. A munkanélküliség is csak azért csökkent, mert sokan elhagyták az országot – állapította meg közleményében a politikai szervezet.