2024. április 19., péntek

Uniós életszínvonal - 185 év múlva

Nincsenek rendszerbeli reformok, a bírói hatalom nem független, a közszféra pedig korrupt, állítja a volt pénzügyminiszter

Dušan Vujović volt pénzügyminiszter, aki tavaly mondott le tisztségéről, a NIN hetilapban megjelentetett szerzői szövegében kifejtette: ha Szerbia ilyen tempóval halad előre, akkor majdnem kétszáz évre lesz szükség ahhoz, hogy az európai unió  legfejlettebb országaiban jellemző életszínvonal uralkodjon az országban. Ennek oka egyebek mellett az, hogy nincsenek átfogó rendszerbeli reformok, a gazdasági politika pedig nem megfelelő, értékelte az N1 tv hírösszeállítása szerint Dušan Vujović.

– Ha a Bruttó Nemzeti Termék az elmúlt tíz évben jellemző ütemben növekszik, 185 évre lesz szükség ahhoz, hogy Szerbiában a valós vásárlóerő elérje azt a szintet, amely az Európai Unió 15 azon tagállamában jellemző, amelyek a leghosszabb ideje tagállamai a közösségnek. A rendszerbeli hiányosságok nemcsak a gazdasági és a pénzügyi szektor területén érhetők tetten, hanem a jogállamiság, azaz a nem kellőképpen független bírói hatalom és a korrupt közszféra területén is – fogalmazott Vujović.