2024. március 29., péntek

Folytatódik a kataszteri sztrájk

A cégvezetés felmondásokkal fenyegetőzik, a polgárok dühösek

A Köztársasági Földméréstani Intézet sztrájkoló alkalmazottainak szakszervezetei közölték: a cég vezetősége írásbeli nyilatkozatot kér a dolgozóktól arról, hogy részt vesznek-e a munkabeszüntetésben, és felmondással fenyegeti a határozott időre felvett, illetve ideiglenesen alkalmazott dolgozókat.

Az országban mintegy 450 ügynökség munkája állt le, mert a kataszteri irodákban nem tudják intézni az ügyeket (Ótos András felvétele)

Az országban mintegy 450 ügynökség munkája állt le, mert a kataszteri irodákban nem tudják intézni az ügyeket (Ótos András felvétele)

A pattanásig feszült helyzetben „a kataszteri hivatal igazgatója a munkabeszüntetést az utcai tüntetésekkel igyekezett összefüggésbe hozni, ami abszolút tarthatatlan” – fogalmaznak a szakszervezetek, és ismételten hangsúlyozzák, hogy a sztrájk fő oka, akárcsak a múltkor, hogy „az igazgató és munkatársai egyoldalú döntéseket hoztak a bérpótlékok megszüntetéséről, illetve csökkentéséről, noha a költségvetésben erre megvolt a pénz”. A sztrájkbizottság közölte, hogy egyetlen tagja sem tartozik egyik politikai tömörüléshez sem. Fővárosi sajtóhírek szerint szerdán „valóságos dráma alakult ki a kataszteri hivatal Március 27-e utcai épületében, ahol négy belgrádi községi kirendeltség működik. Az alkalmazottak zárlat alá vették az ügyfélfogadásra szolgáló termet, a biztonsági őrök és a lakosok pedig nyíltan összetűztek velük.

A Prva televízió riporterei a helyszínen győződtek meg arról, hogy lehetetlen az ügyintézés, de úgy értesültek, hogy sürgős esetekre minden községben kinyitnak egy-egy ügyfélpultot.
„Nem tartják magukat a megállapodásban foglaltakhoz. Ez a sztrájk nem politikai indíttatású, hanem kizárólag az intézeten belüli gazdasági és szervezési hiányosságok váltották ki – nyilatkozta Nebojša Pejčinović, a Függetlenség szakszervezet titkára.
Az ingatlanközvetítő és -forgalmazó ügynökségek elégedetlenségüknek adtak hangot. Mintegy 450 ügynökség munkája állt le, mert a kataszteri irodákban nem tudják intézni az ügyeket. A polgárok sem jegyeztethetik be ingatlanjukat, s nem juthatnak hozzá a kölcsönök, segélyek jóváhagyásához szükséges bizonylatokhoz sem.

A Köztársasági Földméréstani Intézet közleményében azzal vádolta a szakszervezeteket, hogy megkísérlik „az utcai tiltakozásokat erőszakos úton az állami intézményekbe áthelyezni”, és arra szólította fel az illetékes állami szerveket, hogy akadályozzák meg a „polgárokkal szembeni erőszakot”.

A csökkentett fizetés miatt elégedetlen dolgozók folytatják a sztrájkot, a szervezők arra számítanak, hogy tárgyalhatnak a kormányképviselőkkel. A Szabad és Független Szakszervezetek Társulása (ASNS), valamint a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (UGS) a lakosság elnézését és megértését kéri, hangsúlyozza, hogy „célja a hatékony és minőségi szolgáltatás”.

(Beta, B92, Prva)