2024. április 19., péntek

Kedvezmény az előre fizetőknek

A zentai piaci asztalok bérleti szerződéseit kötik a napokban

Minden év februárjában van lehetőségük a zentai piaci árusoknak arra, hogy megkössék a bérleti szerződéseket a kommunális vállalattal, és ilyenkor élhetnek az előjogukkal is, vagyis a továbbiakban is igényelhetik azt az asztalt, amelyiken az elmúlt években is árultak.

Húsz százalék kedvezményt kapnak, akik előre kifizetik az éves bérletet (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Húsz százalék kedvezményt kapnak, akik előre kifizetik az éves bérletet (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Bodó József, a piacot működtető kommunális vállalat igazgatója elmondta, hogy a bérlők többféle kedvezményt is igénybe vehetnek, és mindegyikkel az a céljuk, hogy jobb feltételeket biztosítsanak a piacon árulóknak.

– A zöldségpiaci részre, az árupiacra és az iparospiacra is egyaránt vonatkozik, hogy aki egy összegben előre kifizeti az éves bérletet, az 20% kedvezményt kap. Az éves bérletet az árjegyzék szerint havonta is lehet fizetni, ami kimondottan a bérlők kérése volt, és mi ennek a kérésnek eleget is tettünk.
További kedvezmény, hogy a helypénzt egy évre előre is ki lehet fizetni, és ebben az esetben 50%-os árengedményt adunk. Akik ezt igénybe veszik, azok az év 365 napjából legalább 280–320 napot kint vannak a piacon, és nekik ez biztosan nagy segítség. Személyre szabott kéréseket nem tudunk teljesíteni, nem tudunk minden árus igényének eleget tenni, hiszen nekünk a piacot mindennap működtetnünk kell, és a működtetéshez bevételre van szükségünk. Igyekszünk a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosítani az árusok számára, így folyamatosan fejlesztünk valamit. Tavaly megváltoztattuk az árupiaci rész külalakját, megszüntettük a zsibvásári külsőt, és egy rendezett piacot teremtettünk azzal, hogy az árusokat mind beköltöztettük a tető alá, és a régi piaci asztalokat a középső területről eltávolítottuk. Ez a változtatás nehézkesen indult, de aztán szépen kialakult az együttműködés az árusok és a vállalat között, így ma már egy sokkal átláthatóbb árupiacon vásárolhatnak a zentaiak. Ugyanezen a részen a tavasz folyamán is lesznek újítások, azt tervezzük, hogy megoldjuk az árupiaci asztalok árnyékolását, és megnyitjuk az új toaletteket is. Egyelőre csak épület van, így a berendezés még egy nagyobb anyagi ráfordítás lesz, de szükség van azon a részen is toalettekre – hangsúlyozta Bodó József.

– Ami a zöldségpiacot illeti, nagyon fontos, hogy csak úgy lehet fejleszteni, átalakítani, hogy a fák megmaradjanak, vagyis ezen a jellegzetes külalakon nem lehet változtatni. Az árusok azonban ott is igényelnék az árusítási körülmények javítását, így azt tervezzük, hogy a gyümölcspiachoz (a fedett sor a zöldségpiacon) hasonló fedést biztosítanánk a többi sorban is. Ez egyelőre még csak terv, ugyanis minisztériumi jóváhagyás kell hozzá, hogy mezőgazdasági pénzt ilyen célra tudjunk fordítani. Ezt az önkormányzat kérheti a minisztériumtól, és már két ízben kérték is, de eddig még nem kaptak rá engedélyt, így reménykedünk benne, hátha az idén. Az ötlettervünk erre vonatkozóan megvan, már csak engedély kell hozzá – magyarázta a kommunális vállalat igazgatója, aki kérdésünkre elmondta, hogy a zöldségpiacon az iparosrésszel együtt mintegy kétszáz bérlőjük van, az árupiacon pedig több mint húsz. Az asztalok bérlésére vonatkozó szerződéskötéseket február 28-áig végzik, utána a fennmaradt asztalokat még kétszer meghirdetik, és azokra lehet licitálni, majd harmadszorra direkt megegyezés alapján is bérbe tudják adni a fennmaradt asztalokat.

– Hétfőn még egyeztettünk a piaci árusok képviselőivel, így most már kialakult, ki hogyan szeretné megkötni az idei szerződését. A zöldségpiacon árulók esetében a bérleti szerződéseknek már a kilencven százalékát megkötöttük, és ez ma-holnap az árupiaci árusokkal is meg fog történni – mondta az igazgató.