2024. április 19., péntek

Horvát elnevezést kapott Királyhalom

A döntés nyomán a település címere is megváltozik
Hamarosan a falu horvát elnevezése is felkerül a helységnévtáblára (Gergely Árpád felvétele)

Hamarosan a falu horvát elnevezése is felkerül a helységnévtáblára (Gergely Árpád felvétele)

A kedden megtartott városi képviselő-testületi ülésen módosították Szabadka statútumát. A módosítás részeként Királyhalom horvát nyelven a Kraljev Brig elnevezést kapja. Az előterjesztést Marija Ušumović Davčik, a városi Közigazgatási hivatal vezetője ismertette, aki elmondta, hogy minden önkormányzat legmagasabb jogi dokumentuma a statútum, amelyet most a helyi önkormányzatokról, a köztulajdonról és a hivatalos nyelvhasználatról szóló törvénnyel kell összehangolni.

– Ez az előterjesztés a város legnagyobb jogi dokumentumát összhangba hozza annak a statútumnak a rendelkezéseivel is, amely tartalmazza a Szabadka területéhez tartozó lakott helységek horvát elnevezését. Ezt a statútumot megerősítette a Horvát Nemzeti Tanács azon döntése is, amely megállapította a települések hagyományos horvát elnevezéseit – magyarázta felszólalásában Marija Ušumović Davčik.

Királyhalom horvát elnevezését Mirko Bajić, a hatalmi koalíció részét képező Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője kifogásolta.

– Üdvözöljük, hogy visszakerülnek a helységek hagyományos elnevezései, és mindazt a döntést, ami ehhez szükséges. Ebben a tekintetben nincs is kifogásunk. Azonban meg kell állapítanunk, hogy ezt a döntést nem úgy hozták meg, hogy más nemzeti kisebbségek jogai ne sérüljenek. Az az elnevezés, ami a statútumba került be, nem horvát nyelven van. Királyhalom horvát elnevezése, ahogy én tudom: Kraljev Brijeg. A Kraljev Brig elnevezés bunyevác nyelven van – mutatott rá Mirko Bajić, és a döntést az 1945-ös rendelet egyenes folytatásának nevezte, amely előírta, hogy minden bunyevácra horvátként kell tekinteni. Mirko Bajić a szószékről követelte, hogy a vajdasági képviselőház végre mondja ki, hogy a rendelet az erőszakos asszimiláció eszköze volt, és azt a továbbiakban nem szabad alkalmazni a gyakorlatban.

Maglai Jenő, az ellenzéki Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselője felszólalásában azt sérelmezte, hogy a statútum módosításáról szóló beadványt csak egy nappal az ülés előtt kapták meg a képviselők. Végül a statútum módosítását, így a Kraljev Brig elnevezést is, 36 igen és 12 nem szavazat, valamint egy tartózkodás mellett a képviselő-testület elfogadta.

A névváltoztatással kapcsolatban tegnap megkerestük Katona Róbertet, a királyhalmai helyi közösség közgyűlésének elnökét is.

– A helyi közösség munkáját a megszületett döntés semmiben sem fogja befolyásolni. Egyedül olyan problémáink lesznek, hogy a falu bejáratainál lévő táblákat kell majd lecserélnünk. E lépésekre felkészülünk. A tartományi kormány ki fog írni a kisebbségi nyelvekhez kapcsolódó pályázatokat. Amint kiírják ezeket a pályázatokat, azonnal benyújtjuk pályázatunkat a táblák cseréjére. Úgy gondolom, nem is lesz ebből nagy gond, és a falu életében sem hoz változást sem negatív sem pozitív értelemben – nyilatkozta lapunknak Katona Róbert, és hozzátette, hogy a falu címerét is módosítani kell. A címeren szerepel a falu magyar és szerb elnevezése is, valamint a korábbi magyar elnevezése, Bácsszőlős. Most a döntés következtében fel kell kerülnie a horvát elnevezésnek is.

Az észak-bácskai településnek a 2011-es népszámlálási adatok szerint 2044 lakosa volt, ebből 14-en vallották magukat horvátnak, tízen pedig bunyevácnak.

Nyitókép: Hamarosan a falu horvát elnevezése is felkerül a helységnévtáblára (Gergely Árpád felvétele)