2024. április 18., csütörtök

Az idei téma a barátság

Március végéig tart a Szabadkai Városi Könyvtár Kalandozás Könyvországban című nyereményjátéka
A könyvtár által ajánlott olvasmányok (Lukács Melinda felvétele)

A könyvtár által ajánlott olvasmányok (Lukács Melinda felvétele)

Érdemes esélyt adni a könyveknek (Gergely Árpád felvétele)

Érdemes esélyt adni a könyveknek (Gergely Árpád felvétele)

A Szabadkai Városi Könyvtár nemrég meghirdette az általános iskolások részére a 11. Kalandozás Könyvországban című olvasásnépszerűsítő nyereményjátékot, amelyen azok a szabadkai és környékbeli tanulók vehetnek részt, akik a könyvtár tagjai. Az olvasásnépszerűsítéshez hozzátartozik az is, hogy a március 31-ig tartó vetélkedő idején az évi tagsági díj kedvezményesen csupán 300 dinárba kerül, és ennyiért lehet beiratkozni is.

A Kalandozás Könyvországban idei témája a barátság. A nyereményjátékon való részvételhez a tanulóknak el kell olvasniuk a könyvtár által megjelölt műveket, ezek idén A brémai muzsikusok című mese, részlet a Tom Sawyer kalandjai és a Micimackó című regényekből, valamint néhány tanulságos állatmese. Ezután ki kell tölteniük a könyvtár honlapján (www.subiblioteka.rs) található kérdőívet, és ezt elküldeniük. Akik helyesen töltötték ki a kérdőíveket, sorsoláson vesznek részt, amelyre április 2-án, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napján kerül sor. Ahogyan azt Omerović Helénától, a Szabadkai Városi Könyvtár gyermekosztályának tájékoztató könyvtárosától megtudhattuk, évente több mint ezer gyermek vesz részt a vetélkedőn, és tavaly több mint kétszáz nyereményt sorsoltak ki:

– Nagy örömünkre a támogatóink felismerték az akciónk fontosságát. A fődíj most is egy kerékpár, de egy egynapos ingyenes kirándulást is kisorsolunk 35 fő részére. A gyerekek közül többen ilyenkor ismerkednek meg egymással, és barátságok szövődnek. Az előző években például ellátogattunk dinoszaurusz-kiállításra, múzeumokban sétáltunk, kirándultunk Újvidékre és Belgrádba is. Ezen kívül a résztvevők nyerhetnek egyebek közt belépőket az állatkertbe, színházjegyeket, sportfelszereléseket, írószereket, tanszereket, könyveket, élelmiszereket. A korábbi években volt, hogy a témáinkat évfordulókhoz kötöttük, tavaly például a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódtunk, ezúttal viszont egy általános témát határoztunk meg, a barátságot, és ennek jegyében magyar, szerb és horvát nyelven is azonosak a kérdések. A résztvevőknek az online kvízünkön öt kérdéscsoportra kell válaszolniuk, az ötödik a könyvtárral kapcsolatos, de ezekre a feleletek megtalálhatóak a honlapon, csak figyelmesen kell elolvasni. A célunk elsősorban az olvasás népszerűsítése. Arra biztatjuk a tanulókat, hogy jöjjenek el a könyvtárba. Többször is előfordult, hogy aki eljött, azt mondta, nem szeret olvasni, azután pedig rendszeres olvasóvá, a könyvtár hűséges tagjává vált. Érdemes esélyt adni a könyveknek. Az se baj, ha eleinte csak a képregények keltik fel a gyermek érdeklődését. Sajnos sok tanulóban ellenszenvet vált ki az olvasás, mert a kötelező házi olvasmányok által úgy élik meg, mint valami olyat, amit kényszerből kell csinálniuk. Ugyanakkor a tanárok sokat tesznek azért, hogy ez ne így legyen. Megérdeklődik a tanulóktól, hogy ők miről olvasnak szívesen és olvasmányokat ajánlanak. A kvízünkkel semmiképp sem szeretnénk még jobban leterhelni az iskolásokat, ezért nem is kérjük tőlük, hogy egy egész könyvet olvassanak el, csupán részleteket, abban reménykedve, hogy kedvet kapnak hozzá és elolvassák egészében – fejtette ki a lapunknak Omerović Heléna.