2024. április 25., csütörtök

Két gabonavizsgáló berendezést vásároltak

A törökfalui Utrine-Obornjača Földműves-szövetkezet versenyképességét növelik a korszerű mérőműszerek

A regionális fejlődésért és a közvállalatok munkájának koordinálásáért felelős tárca nélküli minisztérium pályázatán a törökfalui Utrine-Obornjača Földműves-szövetkezet Ada község önkormányzatának támogatásával 5 millió dinárt nyert két NIT-analizátor gabonavizsgáló műszer beszerzésére. A gabonafélék hektolitersúlyának mérésére szolgáló műszer beépített nyomtatóval és modullal rendelkezik, és a szövetkezet gabonaátvevő állomásain fogják használni. Novák Attila szövetkezeti igazgató elmondta, hogy fontos volt beszerezni a két műszert a tagság és a társult termelők érdekében, valamint a szerbiai piac változó követelményei miatt is.

Novák Attila (Csincsik Zsolt felvétele)

Novák Attila (Csincsik Zsolt felvétele)

– Létezik egy állami rendelet, amelyet még nem alkalmaznak a gyakorlatban, de minden jel arra mutat, hogy a jövőben minőség szerint kell majd felvásárolni a gabonát a szerbiai piacon. Erre fel kell készülni, mert ezek elég drága műszerek, és lehet, hogy akkor nem tudnánk a szükséges pénzt csak úgy előteremteni. Most viszont lehetőségünk volt arra, hogy pályázzunk, így megpályáztuk és el is nyertük a támogatást, amelyből megvásároltuk a két berendezést. Másrészt sokan a szövetkezeti tagok és az együttműködő termelők közül otthon tárolják a gabonát ilyen-olyan tárolókban. Kinek silója, kinek csak fészere vagy más tárolója van. Ezért nekik is tudunk segíteni, hogy a szövetkezeten keresztül eladják a terményüket. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a megállapítsuk a gabonaminőséget, mert csak úgy tudunk vevőt találni, ha pontos adatokkal rendelkezünk a búza paramétereiről. Ez nagy segítség a termelőknek, mert a környéken egyelőre nincs ilyen műszer, vagy csak nagyon kevés található. Ezzel tudunk segíteni a termelőknek, és közben növekszik a szövetkezet forgalma is. Ezek modern műszerek, amelyek új technológiával működnek, infrafény kibocsátásával mérik a gabonák minőségét, és egy perc alatt elvégzik a minta vizsgálatát. Képesek a búza, árpa, kukorica, napraforgó, szója és a repce minőségi vizsgálatára. Az olajtartalmú növényeknél mérik az olajtartalmat. A gabonáknál kimutatják a keményítőt, a proteint és egyéb paramétereket is. Ez egyre fontosabb, mert a piac abba az irányba halad, hogy a vevők ezeket figyelembe veszik, ami aztán az árban is tükröződik – közölte Novák Attila, aki bízik abban, hogy a műszerek növelhetik a földműves-szövetkezet és a termelők versenyképességét is.

Különösen akkor, ha majd alkalmazzák a minőségi vizsgálatra vonatkozó állami rendeletet, hiszen abban az esetben a műszerek nélkül nem tudnának terményt felvásárolni és eladni. Megjegyezte, hogy egyes információk szerint az állam 2020 nyarától szeretné kötelezővé tenni a minőségi vizsgálatot. Kiemelte, hogy a várható új piaci körülményekhez a szövetkezetnek is alkalmazkodnia kell, amelynek növelnie kell a tárolói kapacitását, amibe még az idén szeretnének belekezdeni. Az igazgató hozzátette: remélik, hogy ismét lesznek pályázatok, amelyek révén akár nagyobb bővítésekre is képesek lesznek majd. A szövetkezetben jelenleg siló vagy tárolócsarnok építésének lehetőségét mérlegelik.

A törökfalui földműves-szövetkezet főként a gabona felvásárlásával és a sertések bérhizlalásával foglalkozik, mert saját földje nincs. A termelőknek emellett biztosítanak alapanyagokat a termeléshez, köztük műtrágyát és vetőmagokat halasztott vagy készpénzfizetésre. A szövetkezetnek 52 tagja van, és a múlt évben legalább 200 termelővel dolgozott együtt. Novák Attila elmondta, hogy felvásárolják az árpát, a búzát, a kukoricát és a napraforgót is. A sertések bérhizlalásával bő 20 éve foglalkoznak, viszont az igazgató szerint egyre hosszabb időszakok vannak, amikor nem kifizetődő a sertéshizlalás. Emiatt kérdéses, hogy ezzel a szövetkezetnek a jövőben érdemes lesz-e foglalkoznia, vagy inkább valami másba kell majd belekezdenie.