2024. április 20., szombat

Györe László portréja

Györe László nevét mi már gyermekkorától kezdve ismerjük, hisz halomra nyerte a hazai és nemzetközi korosztályos tornákat, az igazi betörés azonban 2012-ben történt, amikor előbb döntőt játszott a rangos Eddie Herr ifjúsági tornán, majd pár hétre rá megnyerte az ifik legfontosabb seregszemléjét, a floridai Orange Bowlt, amelyen többek között Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Jim Courier, Roger Federer, Guillermo Vilas, Mats Wilander, Stefan Edberg, Grigor Dimitrov és hasonlók jelezték tehetségüket és harangozták be a későbbi pazar karriert.

Györe abban és évben Szabadkán játszotta első futuresét, ahol a cseh Jožef Kovaliktól veszített a döntőben. 2013-ban Nagykikindán nyerte az első futurest, és e rangban 13 döntőből 9-et megnyert. Magasabb versenyfokozatban, challengeren 2015-ben Prostejovban vívta az első döntőt, és ott is csehtől, Jiri Veselytől kapott ki. E tornákon a 11 döntőből csak kettőt nyert meg, 2017-ben Perugiában és tavaly Rómában.

Az ATP-ben 2013 őszén Bangkokban, szabadkártyával mutatkozhatott be, és az 1. fordulóban 6:3, 6:3-ra veszített a spanyol Feliciano Lopeztől. Az első ATP-győzelemre 2017 áprilisáig kellett várni, amikor a marokkói Marrakech 250-es rangú tornája nyitókörében a szlovák Martin Kližant győzte le. A riói döntővel bezárólag azóta 53 ATP-meccset játszott – ide beszámítják a három Davis-kupa fellépést is – és a mérlege 24 győzelem és 29 vereség.

Az 1000-es tornákon Györe 2017-ben Párizsban mutatkozott be, ahol a selejtező 2. fordulójában a későbbi döntős Filip Krajinovićtól kapott ki három játszmában. Táblára e rangban először tavaly Indian Wellsben jutott, az első győzelemre viszont még várni kell. A Grand slam-tornákon 2015-ben kétszer a selejtezőben esett ki, táblára először 2016-ban a Roland Garroson jutott, és az ausztrál Jared Thompsontól veszített. Tavaly már mind a négy nagy tornán táblára jutott, és az US Openen, az argentin Leonardo Mayer ellen, megszerezte első győzelmét is. A 2019-es évet nem kezdte a legfényesebben, de most Rióban kihasználta az alkalmat, hogy táblára jutott, legyőzte ott az első kiemelt és a ranglistán 8. Dominic Thiemet is, és megszerezte első ATP-serlegét, amivel a ranglistán feltört a 37. helyre.

Györe 1995. június 2-án született Zentán. Szüleit, Hajnalkát (hét éve) és Csabát (tavaly) korán elveszítette, van egy húga, akit Juditnak hívnak. Az ATP hivatalos adatai szerint tornadíjakból eddig 1 187 409 dollárt keresett, amivel az örök lista 562. helyét foglalja el.