2024. április 25., csütörtök
TRUMP–KIM CSÚCSTALÁLKOZÓ

Négyszemközti tárgyalással kezdődik

Négyszemközti megbeszéléssel kezdődik Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-korai vezető csúcstalálkozója ma Vietnám fővárosában, Hanoiban – közölte Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője útban Hanoi felé az elnöki különgépen. Huckabee Sanders közölte azt is, hogy a négyszemközti megbeszélés után díszvacsora fogadja a két vezetőt és kíséretüket, majd a kétoldalú tárgyalások csütörtökön kezdődnek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – aki hétfőn este érkezett Hanoiba – azt mondta, hogy szükség esetén meg is hosszabbíthatják a kétnaposra tervezett csúcstalálkozót (fotó: AP/Beta)

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – aki hétfőn este érkezett Hanoiba – azt mondta, hogy szükség esetén meg is hosszabbíthatják a kétnaposra tervezett csúcstalálkozót (fotó: AP/Beta)

Az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó a tervek szerint két napig tart, de Mike Pompeo külügyminiszter vasárnap egy televíziós interjúban az mondta: szükség esetén meg is hosszabbíthatják. Pompeo hétfőn este érkezett meg Hanoiba. A vietnámi fővárosban van a múlt hét óta Stephen Biegun, a külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja is.

Kim Dzsong Un tegnap érkezett meg Vietnámba, miután a Kim-dinasztia különvonatával mintegy 4500 kilométert tett meg Észak-Koreából a délkelet-ázsiai országba, Kínán keresztül.

Amerikai lapok túl optimistának tartják Trumpot

Donald Trump jó ideje túlságosan optimistán nyilatkozik Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének esélyeiről, pedig az elnököt könnyen rászedhetik Hanoiban – állapítja meg elemzéseiben szinte mindegyik amerikai lap a Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között február 27-én és 28-án Vietnámban rendezendő második csúcstalálkozójához fűzött várakozásokkal kapcsolatban.

A The Washington Post felidézte, hogy Trump, aki korábban csak „rakétás embernek” nevezte Kim Dzson Unt, egy szeptemberi kampányrendezvényen már arról beszélt, hogy „beleszeretett” az észak-koreai vezetőbe.

A két vezető tavaly júniusban Szingapúrban tartott találkozóját ugyan történelminek minősíti, de hozzáteszi, hogy kevés konkrétumot eredményezett. Trump és Kim Szingapúrban csak nagy általánosságban állapodott meg arról, hogy szükség van az egész Koreai-félsziget és ezen belül Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére, de sem részletekről, sem az ellenőrzés módjairól, sem az Egyesült Államok kínálta ellentételezésről nem esett szó, legalábbis a nyilvánosság előtt.

A The Wall Street Journal szerint némi előrehaladás a két ország viszonyában valóban történt. Hazaszállították például a koreai háborúban életüket vesztett amerikai katonák földi maradványait, és szabadon bocsátották az Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgárokat. Ez azonban csak kezdeti gesztus lehet. Mint a Washington Post fogalmazott: a hanoi találkozón az atomfegyver-mentesítés lényeges elemeiben kellene megállapodni, és ehhez egyfajta útitervet vagy menetrendet kell összeállítani.

„Az ördög a részletekben rejlik majd” – írta a Post. A lap elemzője szerint mind az amerikai, mind az észak-koreai félnek konkrét ajánlatokat kell tennie. Ezzel összefüggésben elemzők utalnak Stephen Biegun véleményére, mely szerint „apró lépések politikája” következik, mert Észak-Korea változatlanul komoly fenyegetést jelent. Hivatkozott amerikai intézetek adataira és elemzéseire, melyek szerint Phenjan nem kezdte meg atomlétesítményeinek leszerelését. Ezt Pompeo is megerősítette.

Elemzők azonban rámutatnak, hogy mind Pompeo, mind Biegun álláspontja ellentétes Trumpéval, aki többször is azt fejtegette, hogy „nincs többé nukleáris fenyegetés Észak-Korea részéről”. Igaz viszont, hogy több mint 400 nap óta nem került sor nukleáris vagy ballisztikusrakéta-kísérletekre.

Kim Dzsong Un már felajánlotta a jongbjoni létesítmény leszerelését, de még nem fogott hozzá. Az elemzők abban egyetértenek: az amerikai tárgyalók egyik legnehezebb dolga az lesz, hogy megfejtsék, mit gondolnak észak-koreai partnereik. Emlékeztetnek arra, hogy Észak-Korea a korábbi tárgyalásokon nem volt megbízható partner, és attól is tartanak, hogy Trumpot rászedhetik. Ugyanakkor Trump sem kiszámítható.

Michael O'Hanlon, a Brookings Intézet kutatója egy interjújában azt hangsúlyozta: meglehet, hogy Trump kezdeményezéseinek eredményei még bizonytalanok, de legalább megteremtették „az előrehaladás lehetőségét”. Maga Trump többször is azt hangsúlyozta: „Amíg nincsenek  rakétakísérletek, addig nekem nem sürgős a konkrét megállapodás.”