2024. április 16., kedd

Jelentős az ellenállás a bővítéssel szemben

Magyarország Szerbia uniós integrációjának a felgyorsítását sürgeti – Az idén 7,5 milliárd forintot szánnak a vajdasági gazdaságfejlesztési csomagra

Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek, ezért Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A tárcavezető megbeszélést folytatott Jadranka Joksimović szerb európai integrációs miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: az EU jövőjéről szóló vita egyik kulcseleme a bővítés, de sajnos, ma jelentős ellenállás van a bővítéssel szemben az unióban, ami nagy baj, mert az idén először az EU történetében csökken a tagállamok száma, és ez gyengíti az uniót.

Jadranka Joksimović kiemelte: Magyarország mindig is támogatta országa uniós integrációját, ami azért jelentős, mert nem minden EU-tagállam támogatja a bővítést. Fontos, hogy az európai parlamenti választás és a következő többéves uniós költségvetésről zajló vita miatt ne tegyék félre a bővítés ügyét – mondta.

A szerb tárcavezető – aki az éppen zajló nagyköveti értekezleten is beszédet tartott – közölte: a bővítés nem probléma, hanem az EU egyik legfontosabb politikája, amely megerősítheti az uniót. Jó lenne, ha Szerbiának az idén legalább öt fejezetet sikerülne megnyitni a tárgyalásokon – vélekedett.

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarország célja, hogy az EU erősödjön, ehhez új tagállamokra van szükség, olyan országokra, amelyek megerősítik az EU biztonságát és gazdaságát, és a nyugat-balkáni országok ilyenek – magyarázta.

Szavai szerint az EU biztonságára jelenleg a legnagyobb fenyegetést az újabb migrációs hullámok kialakulásának veszélye jelenti, és az, hogy a korábban az Iszlám Állam szolgálatában álló zsoldos terroristák visszatérhetnek Európába. A bevándorlási nyomás növekedni fog a Nyugat-Balkánon, ezért a térség országainak európai integrációja és a határőrizeti együttműködés szorosabbra fűzése az európai biztonság javulását szolgálná – mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország támogatja a szerb EU-csatlakozási folyamat felgyorsítását és segíti a határvédelmi feladatok ellátását, ezért magyar rendőrök is szolgálnak a szerb–macedón határon, valamint egy magyar diplomata dolgozik a szerb integrációs minisztériumban, segítve az uniós integrációt.

Úgy vélte, az EU bővítése nagyon lassan halad, és a csatlakozásra váró országokkal szemben méltatlan, hogy 2025 előtt az EU nem akar új tagállamot felvenni. A bővítés kérdésében az Európai Bizottság, mint mondta, leszerepelt az elmúlt években, nem haladt előre kellő mértékben a nyugat-balkáni bővítés, pedig Szerbiával még az idén valamennyi tárgyalási fejezetet meg kellene nyitni – mondta.

A magyar külügyminiszter kitért rá: márciusban magyar–szerb kormánycsúcsot tartanak. A magyar gazdaság növekedésének új fázisba lépésével elérkezett az idő, amikor a magyar cégek külföldi befektetései legalább olyan fontos szerepet játszanak, mint a külföldi vállalatok magyarországi befektetései, és e vonatkozásban fontos célország Szerbia – magyarázta. Hozzátette: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program, az idén 7,5 milliárd forintot szánnak erre.