2024. április 24., szerda

Új munkahelyek nyíltak a Szerbiai Klinikai Központban

A szerb egészségügyben a legnagyobb kereslet nővérek és technikusok iránt mutatkozik

Több mint 100 egészségügyi szakembernek, orvosoknak és nővéreknek nyitott elhelyezkedési lehetőséget a Szerbiai Klinikai Központ. Az intézmény szinte minden osztályán megnyíltak a munkahelyek, nyilatkozta a Szerb Rádió és Televízió műsorának szerdán délelőtt a Központ igazgatója dr. Milika Ašanin.

– Mintegy 12 ezer szakembernek az elhelyezkedését tettük lehetővé az elmúlt négy évben, jelenleg 18 orvost és 84 egészségügyi nővért, illetve technikust szeretnénk munkába állítani. Leginkább a Központ plasztikai sebészeti, ortopédiai, endokrinológiai, nőgyógyászati, szívsebészeti osztályaira várunk szakembereket  – sorolta a Központ vezetője rámutatvava az erőfeszítésekre, melyekkel a kormány az egészségügyi szakkáderek kivándorlását próbálja az új munkahelyek létesítésével is csökkenteni.

dr. Milika Ašanin felhívta a figyelmet arra, hogy a páciensek legnagyobb körével a Szerbiai Klinikai Központ rendelkezik. A kivizsgálás, vagy kezelés alatt állók több mint fele az ország más településeiről érkezik.

– Elmondhatom, hogy jók a fiatal szakorvosok elhelyezésére irányzott mutatóink. Valóban nagy az elvándorlás, különösen az egészségügyi nővérek és technikusok terén, remélem ez lassan megváltozik. A minap új ranglista látott napvilágot, amely alapján Szerbia az egészségügyi ellátást tekintve 14 Európai Úniós országot is maga mögött hagyott. Ez mindenképpen pozitív –  nyilatkozta  dr. Milika Ašanin, a Szerbiai Klinikai Központ vezetője.