2024. március 29., péntek

Készülnek a Prélóra

Csütörtökig várják a bajsaiak a pálinkamintákat

Az idén 18. alkalommal hirdették meg a bajsai Kadarka Gyümölcsész-, Szőlész- és Kertészegyesület nemzetközi pálinkaversenyét.

A Prélón mindig jó a hangulat (Lakatos János felvétele)

A Prélón mindig jó a hangulat (Lakatos János felvétele)

A beérkezett minták értékelése pénteken zajlik majd a helyi közösség épületében. A szervezők 11-féle gyümölcs kategóriában várják a benevezéseket, illetve a pályázat 12. pontjába tartoznak a különlegességek és a likőrök. Mintánként 200 dinár a benevezési díj; a félliternyi üvegen fel kell tüntetni az ital fajtáját, alkoholszintjét, az évjáratot és a termelőre vonatkozó adatokat, telefonszámmal, címmel. A mintákat a bajsai helyi közösségbe várják csütörtökig, munkanapokon 13 óráig. A minták egy részét a külföldi testvértelepülésekről érkezőktől a hétvégén tartandó Préló ünnepségen is elfogadják, illetve helyben értékelik.

Bajsán immár tizennegyedik éve szervezik meg a múltidéző, több korosztály képviselőit megszólító, tömeges hagyományápoló rendezvényt, melyen a résztvevők nagy hányada a nagyszüleink egykori öltözékében jelenik meg. A topolyai önkormányzat kiemelt jelentőségű művelődési, hagyományápoló eseményére ebben az évben március 2-án kerül sor a bajsai általános iskola tornaternében. A környékbeli művelődési egyesületek csoportjain kívül a haráton túlról, Szlovákiából és Magyarországról is érkeznek vendégek. Vidám vetélkedők sora, kézműves termékek vására, gazdag kulturális program és hagyományos falusi reggeli várja a Bajsára érkezőket. Március 2-án, szombaton 9 órakor kezdődik a rendezvény, a művelődési műsort és a közös reggelit követően 10.30-tól 12.30-ig tartanak az ügyességi játékok. A 13 órára tervezett eredményhirdetést közös ebéd zárja majd.