2024. április 25., csütörtök

Folytatják a kerülőút építését

A bánáti városban hozzáfogtak a stadion felújításához

Terep-előkészítéssel a napokban folytatódtak a munkálatok a nagybecskereki kerülőúton. A munka a leendő Béga-híd közelében folyik. Ugyanakkor dolgoznak a gradnulicai határban is. A földmunkát a lazarevaci Bauvesen kft. dolgozói végzik, a kerülőút fő kivitelezője pedig a belgrádi Energoprojekt építési vállalat. A beruházó a Szerbia Útjai közvállalat.

Még két év és elkerülik a kamionok a várost (Kecskés István felvétele)

Még két év és elkerülik a kamionok a várost (Kecskés István felvétele)

A munkálatok hivatalos megnyitója tavaly október 25-én volt, de azóta vajmi keveset dolgoztak rajta az építők.

A legfontosabb része a Béga-híd megépítése lesz, az egykori Proleter szőnyeggyár közelében. A beruházás értéke meghaladja a 350 millió dinárt. Elsősorban köztársasági beruházásról van szó. Nagybecskerek város idei költségvetésében határozták meg az első pénzeszközöket a kerülőút építésére. Húszmillió dinárról van szó.

A bejelentés szerint a munkálatok első szakasza befejezésének a határideje 2019 szeptembere.  Utána pedig – az ígéret szerint – következő egy év alatt elkészül majd a körgyűrű 3,7 kilométeres befejező szakasza is. Az illetékesek a tavaly őszi megnyitón azt ígérték, hogy két év múlva teljes egészében elkészül majd a nagybecskereki kerülőút.

A vízellátási gondok mellett ez a bánáti város egyik legnagyobb kommunális problémája, hiszen évtizedek óta a kamionok a városon keresztül dübörögnek. A 14,5 kilométeres kerülőút 1991 óta épül, de eddig csak 7,1 km-es szakasza készült el.

Közben hozzáfogtak a nagybecskereki labdarúgó-stadion felújításához is. Felújítják az atlétikai pályát és világítóoszlopokat állítanak. A beruházás összértéke mintegy 200 millió dinár. Az összeget a tartományi kormány és a nagybecskereki önkormányzat szolgáltatta. A cél elsősorban az, hogy a stadion nagyobb atlétikai versenyek rendezését is vállalni tudja a jövőben. A nagybecskerekiek abban is reménykednek, hogy sikerül újjáéleszteni a helybeli labdarúgóklubot, amely majd elfoglalja a korábban felszámolt Proleter helyét.