2024. április 24., szerda

A magyarkanizsaiaké és az oromiaké a győzelem

Oromhegyesen 31. alkalommal rendezték meg a Gazdag Ág hagyományőrző vetélkedőt

A késő estébe nyúló szombati rendezvény idei témája a házasság volt – egyfajta folytatásaként a tavalyinak, amikor a szerelem különböző szegmenseit taglalták.

A résztvevők igen sokrétűen közelítették meg a rendezvény központi témáját (Horváth Zsolt felvétele)

A résztvevők igen sokrétűen közelítették meg a rendezvény központi témáját (Horváth Zsolt felvétele)

A rendezvényt Bálint Klára és Koncz Lázár, a vetélkedőt szervező oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője nyitotta meg, majd a Nagy Abonyi Ágnes, Burány Katalin néprajzkutatók és Szerda András népzenész alkotta zsűri előtt a vetélkedőn részt vevő 10 csapatnak a házasság szakaszait kísérő szokások és hiedelmek mellett az emberi jelenlétet és annak megnyilvánulásait is taglalnia kellett, az esküvőtől kezdve egészen a halálig.

A rendezvény elején a résztvevők a hagyományokhoz híven megemlékeztek Bajusz Terézről, a Gazdag Ág megálmodójáról, valamint Bodor Anikóról és dr. Burány Béláról, akik munkájukkal és elkötelezettségükkel megalapozták a vetélkedő jelenét, és irányt mutattak a jövőjének, ugyanakkor a jelenlévők az emlékezés gyertyájának meggyújtásával és egyperces csenddel a vetélkedő elhunyt résztvevői előtt is lerótták kegyeletüket. A vetélkedő első részében az adorjáni, horgosi, kispiaci, magyarkanizsai, martonosi, oromi, oromhegyesi, tornyosi, törökkanizsai és a völgyesi csapat tagjai beszámoltak arról, hogy őseink körében miképpen is működött, vagy éppen ellenkezőleg, nem működött a házasság intézménye, a beszámolókat követően pedig egy-egy, a témával kapcsolatos népdalt is előadtak. Ezzel párhuzamosan a Faluház előcsarnokában a csapatok kiállításait tekinthették meg mindazok, akik a csípős, hideg idő ellenére elmentek a rendezvényre. A vetélkedő résztvevői ezen a téren is kitettek magukért, és az esküvőtől kezdve a gyermek születésén keresztül egészen az időskorig elődeink egész életét feltárták az általuk hozott képgyűjtemények, esküvői viseletek, hétköznapi tárgyak segítségével. A folytatásban a csapatok jobbnál jobb, elődeik életéből vett anekdotákkal rukkoltak elő, megmulattatva az igencsak népes közönséget, majd a rendezvény a hagyományokkal összhangban a témával kapcsolatos villámkérdésekkel zárult. A zsűri tagjai összegzésképpen hangsúlyozták, ez az összejövetel is bizonyítja, nagyon büszkék lehetünk a gazdag népi kultúránkra, hiszen az est folyamán kiderült, mennyire sokrétűen meg lehet közelíteni ezt a témát, amelynek kapcsán az érdeklődőknek teljes képet sikerült kapniuk.

A pontok összeszámolását követően Orom és Magyarkanizsa lett az idei hagyományápoló vetélkedő győztese, így hozzájuk került a felszalagozott Gazdag Ág. Mivel ezeknek a csapatoknak volt a legmagasabb az átlagéletkora, még egy-egy pontot kaptak a szervezőktől. Annak idején ugyanis a rendezvényt az 50 éven felüliek megmérettetéseként szervezték meg, és akkoriban bevált gyakorlat volt, hogy a legidősebb csapatot még egy ponttal megajándékozzák, a jelenlegi szervezők pedig az idei évtől ismét bevezették ezt a hagyományt.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.