2024. április 25., csütörtök

Mátyás-napi borkóstoló

Hagyományos borkóstolót tartott a bácsfeketehegyi Gazdakör – Jó termésben reménykednek a szakemberek

Szombaton a bácsfeketehegyi Gazdakör szervezésében 18. alkalommal került sor a hagyományos Mátyás-napi borkóstolóra.

Orosz Kálmán megnyitja a hagyományos borkóstolót (Lakatos János felvétele)

Orosz Kálmán megnyitja a hagyományos borkóstolót (Lakatos János felvétele)

Az eseménynek a kultúrotthonban adott otthont, és számos hazai, valamint külföldi vendég érkezett. A borászok nagyszámú bormintát hoztak, noha a találkozónak nem volt versenyjellege. Orosz Kálmán, a Gazdakör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a borkóstolónak igen nagy hagyománya van.

– A mostani találkozónk volt a 18., és az eddigi rendezvényeinkről minden vendég elégedettséggel távozott. Az itt lévő borászok többsége már visszatérő vendég, és barátként jönnek ide. A találkozót általában pályázati forrásból szervezzük meg, a mostanit Kishegyes község önkormányzata támogatta – mondta el az elnök, majd arról is beszámolt, hogy a borkóstolóra általában 150 vendég szokott érkezni, és így volt ez a mostani alkalommal is. A vendégek kétharmada vidéki volt, és a Gazdakörhöz hasonló jellegű civil szervezetet képviseltek, tudtuk meg Orosztól, aki azt is elárulta, hogy a vendégeket a Gazdakör saját borával várták, ami a temerini borfesztiválon aranyérmet nyert.

A borkóstolónak nem volt versenyjellege, a megjelent borászok viszont véleményezték egymás borát – mondta el lapunknak Pál István, a Gazdakör borász szakosztályának vezetője.

– Spontán, baráti légkörű a találkozónk azáltal, hogy nincs versenyjellege. Kb. 50 fajta bort hoztak a mostani találkozóra, zömében vajdasági borokról van szó, de érkezett minta Magyarországról és Szerbiából is. Az idén 10 egyesület képviseltette magát, és természetesen megjelentek a borrendek képviselői is. Idén is jó borokat kóstoltunk, noha az előző év mostoha volt. Elfagyott a szőlő, kevés termett, és más problémák is jelentkeztek, de amit sikerült megmenteni, abból a borászok igyekeztek a maximumot kihozni. Természetesen lettek szép eredmények – számolt be Pál, majd hozzáfűzte, hogy a borászok remélik, az idei termés kiváló lesz. Idáig enyhe volt a tél, és nem fagyott el a szőlő. Az eddigiek alapján nagyon szép termésre számítanak, és remélik, hogy ez így is marad.