2024. április 25., csütörtök

Múltidézéssel és könyvbemutatóval jubiláltak

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület

Kettős ünnepet tartott a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület pénteken az adai könyvtárban, ahol múltidézéssel és könyvbemutatóval ünnepelték meg a nyelvművelő egyesület megalakulásának 25. jubileumát, valamint az anyanyelv nemzetközi napját.

Hódi Éva és Hódi Sándor az új kötet bemutatásakor (Csincsik Zsolt felvétele)

Hódi Éva és Hódi Sándor az új kötet bemutatásakor (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ünnepségen a nyelvművelő egyesület részéről dr. Hódi Éva elnök köszöntötte a vendégeket, köztük mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Búcsú Attilát, az adai önkormányzat tisztségviselőjét, Balázs Géza nyelvészt, egyetemi tanárt, valamint a helybeli és vidéki intézmények és egyesületek képviselőit.

– 1993-ban alakítottuk meg önálló nyelvművelő egyesületünket, s alapszabályunkban a nyelvi műveltség fejlesztésére irányuló különféle tevékenységekben fogalmaztuk meg alapvető célkitűzéseinket. E tevékenységeink körébe a nyelvtudomány eredményeinek ismertetése, népszerűsítése, a magyar nyelv helyes használatával kapcsolatos kérdések, a nyelvészeti pályázatok, a nyelvi vetélkedők és irodalmi, költészeti estek szervezése, valamint a nyelv ápolásával kapcsolatos számos további tevékenységi forma beletartozik, külön kiemelve az évente megrendezésre kerülő nagy rendezvényünket, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat – mondta köszöntőbeszédében dr. Hódi Éva. Kiemelte, hogy az egyesület tevékenységével azt a szellemiséget erősítette, miszerint az anyanyelv és az anyanyelvi kultúra nemcsak a helyes nyelvhasználatot jelenti, hanem azon túl megtartó erőt, egy közösséghez való tartozást és a közösségen belüli otthonosságot is. Szólt az egyesület által megvalósított programokról, köztük a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokról, amely jövőre ünnepli fél évszázados jubileumát, és szinte a vajdasági magyarság intézményévé vált. Kiemelkedő eredménynek nevezte az egyesület 26 kiadványát, az évente kiírásra kerülő nyelvi pályázatokat, a diákok számára szervezett vetélkedőket, évfordulós ünnepségeket az anyanyelv világnapja, a költészet és a magyar nyelv napja alkalmából, illetve a helyi lapban több mint 15 éve megjelenő nyelvhelyességi írásokat. Elmondta, hogy munkájukat 2006-ban Ada község érdeméremmel jutalmazta, 2011-ben Budapesten megkapták a Bethlen Gábor Alapítvány Teleki Pál-érdemérmét a délvidéki magyarság kultúrájának és nyelvének védelmében végzett közéleti szerepvállalásukért, illetve 2018-ban a magyar fővárosban átvett Magyar Nyelvőr Díj szintén a közös munkájuk eredménye.

A rendezvény folytatásában Balázs Géza anyaországi nyelvész, egyetemi tanár osztotta meg emlékeit Adáról és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokról, amelynek már hosszú évek óta rendszeres résztvevője, valamint szólt a nyelvművelés helyzetéről is. Majd elmondta ünnepi beszédét, amelyben a magyar nyelv fontosságát és jelentőségét találó és tartalmas tételek sokaságában foglalta össze. A jubileumi ünnepség zárásaként a Széchenyi Stratégiakutató Társaság elnöke, dr. Hódi Sándor bemutatta a Hódi Éva által írt A nyelvi hadszíntér című kötetet, majd a kiadványról beszélgetett a szerzővel. A könyv a társaság Stratégiai füzetek című sorozatának 13. kiadványaként jelent meg, és a szerző 2014 és 2018 között készült 15 tanulmányát, esszéjét tartalmazza, amelyek előadásként hangzottak el különféle nyelvészeti konferenciákon Vajdaságban és Magyarországon. A kötet a szerző anyanyelvre és nyelvhasználatra vonatkozó gondolatait tartalmazza.

A rendezvényt az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör leánykórusának fellépése és az anyaországi Márton Renátó szavalata tette ünnepélyesebbé.