2024. április 25., csütörtök

A szülőknek szentelt serleg

A nagy diadal pillanataiban, hisz Rio de Janeiróban megnyerte pályafutása első ATP-döntőjét, Györe László nem feledkezett meg korán elhunyt szüleiről, és a meccs utáni díjátadási ünnepségen, a publikum együttérzése mellett, nekik mondott köszönetet, emléküknek szentelve a serleget.

Az érzelmek terhe viszont a pályán alig látszott. Mindketten, Györe és a 18 éves kanadai Felix Auger-Aliassime is érthetően idegesek voltak, hisz olyan rangos meccset játszottak, amilyennek még nem voltak részesei, talán ezért is adogattak átlagon aluli szinten, a találkozó nagy részében mégis azt a teljesítményt láttuk, amely sugallja, hogy a jövőben gyakrabban lesznek ott az erős tornák zárószakaszában, és mindkettőjüknek ezzel indult el a fényes karrier. Az eredmény hasonlóan alakult, mint a Ruud elleni mérkőzésen. Györe breakelt elsőnek, és némi problémák ellenére megnyerte az első játszmát, a másodikban pedig hátrányból fordított.

Statisztikai szemszögből nézve lehetetlen döntő volt ez, mert a sorsolás úgy akarta, hogy az 1. fordulóban Györe az első (Thiem), Auger-Aliassime pedig a második kiemelttel (Fognini) találkozzon. Egyikük sem ijedt meg, legyőzték a neves riválist, majd a siker hátszelétől segítve végigrobogtak a tornán. A kanadai az 500-as rangú tornákon minden idők legfiatalabb döntőse lett, Györe pedig az 500 ponttal 53 helyet javított a ranglistán, és mától 37., vagyis Novak Đoković mögött Szerbia immár második legjobbja. Egészen valótlanul hangzik egy másik adat, miszerint az idei pontversenyben Györe a 10. helyet foglalja el. Továbbá – Tennys Sandgren, Alex deMinaur, Juan Ignacio Londero és Reilly Opelka után – Györe az ötödik teniszező, aki az idén első serlegét nyerte. Ezt a listát másfél órával később Delray Beachben a moldovai Radu Albot megtoldotta.

A ranglista 37. helyén Györe minden idők hatodik legjobb szerbiai teniszezője, ennél magasabban csak Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Slobodan Živojinović és Filip Krajinović volt besorolva. A helyezés legnagyobb értéke, hogy Györe most bármelyik tornán selejtező nélkül indulhat, s az sem lehet már meglepetés, ha a Roland Garroson a kiemeltek között láthatjuk. Nem mellékes, hogy Györe sikerét – a portálokon tett bejegyzések szerint – az egész térség tetszéssel fogadta, számos szurkolót nyert. Az egyetlen fájó pont itt az lehetne, hogy a magyarországi média, élén a Nemzeti Sporttal, csak 10 órás késéssel, tegnap reggel 9 után, meglehetősen szűkszavúan és eldugott hírben tudatta olvasóival, hogy egy magyar ajkú vajdasági fiú rangos tornát nyert. Mintha magyar teniszsiker naponta születne, és annyira megszokott már, hogy szinte figyelmet sem érdemel.

Györe a sorsolás szerint São Paulóban a selejtezős olasz Alessandro Giannessivel ma vagy csak szerdán kezd. Hacsak nem dönti el, hogy a nagy siker után rövid pihenőt vesz, és legközelebb esetleg a március 4-én kezdődő santiagói challengeren lép pályára, ahol a benevezés szerint az első kiemelt lenne.

Dubajban szép győzelemmel rajtolt Fucsovics Márton, aki két játszmában nyert a bosnyák Damir Džumhur ellen. Marci, aki az új pontokkal a naprakész lista 34. helyére lépett, a 2. fordulóban a Raonić–Struff találkozó továbbjutójával mérkőzik.