2024. április 23., kedd

A Balkán mint bölcső és búvóhely

A Magyar Természettudományi Múzeum növény- és állatkiállítását tekinthette meg a belgrádi közönség

Ennyi tücsök és bogár még nem volt a belgrádi Collegium Hungaricumban! Ezúttal is a Magyar Természettudományi Múzeum Bölcső és búvóhely – a Nyugat-Balkán élővilága című kiállításának köszönhetően egy kis ízelítőt kaphatott a közönség a Balkán-félsziget gazdag, illetve különleges élővilágáról.

Ez a kiállítás a magyar és szerb, illetve a nyugati és a déli Balkán-együttműködés eredménye, aminek köszönhetően az erre a vidékre jellemző növény- és állatvilágot tekintheti meg a közönség – emelte ki Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatónője a kiállítás megnyitóján.

A kiállítást Paunović Ana, a belgrádi Természettudományi Múzeum kurátora méltatta. Mint azt a kurátortól megtudtuk, a Balkán egyike azoknak a területeknek, ahol viszonylag jól megőrzött területen nagyon gazdag élővilágot figyelhetünk meg. Az itt található hegység és hegyláncok lehetőséget nyújtottak ahhoz, hogy különleges növény- és állatvilág alakuljon ki, amelyek között endemikus fajokat is felfedezhetünk.

Az endemikus fajok közé azok az élőlények tartoznak, amelyek csak meghatározott területen találhatók, sehol máshol nem fordulnak elő. Az egyik ilyen élőlény, ami a Balkánra jellemző, a barlangi vakgőte, amely a Postojnai cseppkőbarlangban él. Ez egy kétéltű, ami bár hasonlít a gyíkra, nem az – magyarázta Paunović. Hozzátette, a terület gazdag denevérfajjal is büszkélkedhet, de számos más különleges növény- és állatfaj is megtalálható ezen a vidéken.

Külön hangsúlyt kapott a földikutya. Mint arra a kurátor rámutatott, a jégkorszakban, amikor majdnem az egész Föld jég alatt volt, a Balkán területén nem volt jég, a fagytól menekülő állatok számára menedékhelyként szolgált. Az egyik ilyen emlős, amely végül ezen a területen maradt, a földikutya. A föld alatti élethez alkalmazkodva a szeme helyén bőr és szőr van, hatalmas fogakkal rendelkezik és olyan vájatokat ás, mint a vakond. Jelenleg 30 faja és számos alfaja van a földikutyának.

Miloš Jović, a belgrádi Természettudományi Múzeum munkatársa kiemelte, hogy a belgrádi és a budapesti természeti múzeum már évek óta együttműködik, mindkét intézet hasznára. A kutatócserével bővítik tapasztalatikat, és a kiállítás ennek az együttműködésnek is köszönhető.

A kiállítást vándorkiállításként képzelték el, most Belgrádban tekintheti meg a közönség, de hamarosan eljut Boszniába, Montenegróba, Albániába, illetve Görögországba is.