2024. március 29., péntek

A hasonmások után a valódi Trumpé és Kimé a szó

Hanoi felkészült az amerikai elnök és az észak-koreai vezető fogadására

Nagy érdeklődés kísérte a vietnami fővárosban Donald Trump és Kim Dzsong Un hasonmásának találkozóját, amely napokkal megelőzte az igazi amerikai elnök és az észak-koreai vezető holnap kezdődő tárgyalását. Hanoi felkészülten várja a két politikust, akik elsősorban az észak-koreai atomarzenál leszereléséről és a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokról tárgyalnak.

Mindenki szívesen fényképezkedik Kim Dzsong Un észak-koreai vezető külföldön élő hasonmásával. Ha találkozik vele. Vietnamban már nem lehet összefutni a kommunista diktátor imitátorával, mert a helyi hatóságok tegnap elküldték az országból.

Howard X (merthogy ez a művészneve Kim önjelölt alteregójának) kénytelen volt visszautazni Hongkongba, ahol él és humoristaként keresi a kenyerét. Bár otthon is közismert, olykor előfordul, hogy az utcán rátámadnak vagy rendőrök küldik el egy-egy rendezvényről.

Az ausztrál–kínai állampolgár azonban nem távozott dolgavégezetlenül Hanoiból. Fő célját elérte: még a múlt pénteken csúcstalálkozón vett részt egy Donald Trump-imitátorral. Az amerikai elnökre kísértetiesen hasonlító, kanadai Russell White és Howard X a hanoi operaház lépcsőjén folytatott hasznos eszmecserét a békéről, az észak-koreai atomfegyverek elpusztításáról, a világ dolgairól, s alighanem az igazi Trump és Kim holnap (szintén a fővárosban) kezdődő kétnapos egyezkedésének esélyeiről. Természetesen az alkalomhoz illő felhajtás keretében: újságírók és bérelt testőrök, biztonságiak seregének gyűrűjében. Több kötetlen és szabadidő programon is részt vettek, amelyeknek végül a vietnami hivatalosságok vetettek véget.

Az ál-Trump továbbra is Hanoiban maradhat, azzal a jó tanáccsal, hogy a tényleges amerikai elnök vizitje idején ne utánozza, és ne is öltözzön úgy, mint ő. Erre nyilván külön ügyelnek majd a helyi hatóságok, amelyek alaposan felkészültek a valódi Trump és Kim fogadására és vendégül látására.

A kiutasított Howard X azért még üzent egyet az érintetteknek. Elmondta: „A szatíra hatékony fegyver bármelyik diktatúra ellen. Megijednek néhány pasastól, akik ugyanúgy néznek ki, mint az igazi”.

Ez a trikó is bizonyítja, hogy a helyi boltosok is jól felkészültek a csúcsra (fotó: AP/Beta)

Ez a trikó is bizonyítja, hogy a helyi boltosok is jól felkészültek a csúcsra (fotó: AP/Beta)

A hongkongi művész hatósági kihallgatása és hazaküldése után nem sokkal Hanoiba indult az eredeti Kim és Trump, akik a kormányzó vietnami kommunisták vendégházában vagy a helyi Metropol szállodában ülnek majd tárgyalóasztalhoz. Ez lesz a második találkozója a korábban egymást ócsároló és a másik országának elpusztításával fenyegetőző két politikai vezetőnek.

Ellenséges viszonyuk 2018 elején változott meg; békülni és barátkozni kezdtek. Ennek eredményeként tavaly júniusban Szingapúrban már személyesen tárgyaltak egymással. Az akkori csúcstalálkozót, amelyen alig született néhány érdemi eredmény, sokan történelmi jelentőségűnek minősítették.

A fő téma ezúttal is Észak-Korea atomfegyvereinek teljes felszámolása lesz, mert a Fehér Ház még mindig biztonsági fenyegetésként tekint Phenjan nukleáris arzenáljára. A remények szerint ezúttal konkrét eredmények is születnek. Az amerikai elnök akár a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló megállapodást is elképzelhetőnek tart.

Külügyminisztere, Mike Pompeo azért óvatosabban fogalmaz. Sőt azt is lehetségesnek tartja, hogy Hanoiban nem sikerül minden kérdést megoldani, de egy újabb csúcstalálkozót nagyon is valószínűnek tart.

Phenjani engedményekért cserébe Washington részlegesen feloldhatja az Észak-Koreát sújtó szankciókat, s javíthatja a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi együttműködést a kommunista országgal. Elképzelhető, hogy a hanoi tárgyalásokon hivatalosan is lezárják az 1950-es évek elején dúlt koreai háborút, amely annak idején csak fegyverszüneti megállapodással ért véget.