2024. április 20., szombat

Manfred Weber: az Európai Néppárt szolidaritást vár Orbán Viktortól

Az Európai Néppárt (EPP) szolidaritást vár Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől - mondta Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Der Tagesspiegel című német lap keddi számában a migrációval foglalkozó új magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban.

A liberális irányultságú berlini lap az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére pályázó bajor politikus törekvéseiről szóló írásában kiemelte, hogy a magyarországi kormányzati kampány ügye választásra kényszeríti Manfred Webert. El kell döntenie, hogy hagyja-e tovább lappangani a vitát a magyar kormányfővel, vagy az egyre erősebb nyomásnak engedve, arra az álláspontra helyezkedik, hogy az EPP-nek meg kell válnia a Fidesztől, Orbán Viktor pártjától.
Egyelőre igyekszik mértékletességre bírni a Fidesz vezetőjét. "Azt várjuk tőle, hogy viselkedjék szolidárisan az EPP-ben" - mondta.
Azzal kapcsolatban, hogy a kampány az EB jelenlegi elnökét, Jean-Claude Junckert is célozza, kiemelte: "nem lehet, hogy egy párt az EPP-n belül ennyire keményen lépjen fel a saját, EPP-s bizottsági elnökkel szemben".
A Der Tagesspiegel a többi között hozzátette, hogy Manfred Weber a magyar kormányfőtől eltérően differenciáltan - többsíkúan, a különbségekre ügyelve - közelíti meg a migráció ügyét. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa erről elmondta, hogy "az emberekkel az utcán, egy gazdaság udvarán vagy a piacon beszélgetve mindig az illegális migráció és a biztonságérzet kérdése kerül elő elsőként".
Ezért az EP-választás kampányában világossá akarja tenni, hogy az EPP "az az erő Európában, amely gondoskodik az EU külső határának védelméről".
Ugyanakkor biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy "továbbra is segítsünk védelemre szoruló embereknek, korlátozott időre és kontingensekben" - előre meghatározott létszámú csoportokban - "például az ENSZ áttelepítési programjainak keretében" - mondta Manfred Weber.