2023. március 26., vasárnap
BREXIT

London és Brüsszel halasztási terveken dolgozik

Brit sajtóértesülések szerint a brit kormány és az Európai Unió is a Brexit halasztását célzó terveken dolgozik, arra az esetre, ha a következő néhány hétben nem sikerül érdemi előrelépést elérni a Brexit feltételrendszeréről folyó vitában.

A The Daily Telegraph kormányforrásokat idéző beszámolója szerint a Downing Street illetékesei a hétvégén több opciót is felvázoltak annak elkerülésére, hogy a megállapodás nélküli kilépést ellenző kabinettagok tömegesen távozzanak a kormányból.

Az elmúlt napokban több miniszter is egyértelművé tette, inkább lemond, de nem hajlandó olyan megoldást támogatni, amely nem zárja ki egyértelműen a megállapodás nélküli Brexitet.

Három magas rangú kabinettag, David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter eddig példátlan módon nyíltan szembefordult Theresa May miniszterelnökkel, a Daily Mail szombati kiadásában megjelent közös levelükben tudatva azt a véleményüket, hogy a megállapodás nélküli kilépés egyetlen lehetséges alternatívája a március 29-én esedékes kilépés elhalasztása. A három kabinettag figyelmeztette Mayt, hogy a parlament meg fogja akadályozni a megállapodás nélküli, szabályozatlan kilépést.

A The Daily Telegraph tegnap ismertetett értesülései szerint a miniszterelnöki hivatal által felvázolt intézkedési tervek nem határozzák meg az esetleges halasztás lehetséges hosszát, a kormány egyes tagjai szerint azonban a brit EU-tagság meghosszabbítása nem haladná meg a két hónapot, mivel a kilépés ennél hosszabb halasztása esetén Nagy-Britanniának részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

A The Guardian tegnap közölt értesülése szerint ugyanakkor az EU illetékesei 21 havi, vagyis 2021-ig terjedő kilépési halasztás tervein dolgoznak. A lap forrásai szerint az elgondolás az, hogy a megállapodásos Brexit esetére tervezett, szintén 21 havi időtartamra szóló átmeneti időszak helyett – amely alatt a kétoldalú kapcsolatrendszer jelenlegi szabályainak zöme még érvényben maradna – a Brexit ugyanilyen időtartamú elhalasztása lépne életbe, annak érdekében, hogy ebben az időszakban London és az EU kidolgozhassa a jövőbeni kapcsolatok részletes feltételrendszerét. Ugyanerre szolgálna a rendezett kilépés esetére előirányzott, 2020 végéig tervezett átmeneti időszak.

Ha ez az elgondolás beválik, nem lenne szükség a kilépési feltételekről szóló megállapodás legvitatottabb elemére, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldásra (backstop).

Az EU-val novemberben aláírt kilépési egyezményt a londoni alsóház a múlt hónapban elutasította, elsősorban a backstop-mechanizmus miatt. A Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora ugyanis nem fogadja el, hogy a backstop-záradék jelenlegi formájában az Egyesült Királyságot határidő nélkül vámuniós viszonyrendszerben tarthatná az EU-val.

Az alsóházban szerdán esedékes az újabb Brexit-vitanap, és a ház napirendjére veheti egyebek mellett azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, ha március 13-áig nem sikerülne elfogadni a megállapodást. Theresa May vasárnap közölte: a kormány március 12-éig terjeszti ismét az alsóház elé érdemi szavazásra a kilépési megállapodást.

 

*********

Tusk: Vagy kaotikus Brexit, vagy halasztás

„Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a hosszabbítás észszerű megoldás lenne, de Theresa May még mindig hisz abban, hogy elkerülhető ez a forgatókönyv. Két alternatíva van, vagy kaotikus Brexit vár ránk, vagy halasztás” – jelentette ki tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Theresa May brit kormányfő azonban ezt elutasította. Szerinte még „elérhető közelségben van a március 29-ei rendezett kilépés”.