2024. március 29., péntek

Pristina kitartó

Ismét kérvényezték Koszovó felvételét az Interpolba

Izmi Zeka, a koszovói belügyminiszter helyettese megerősítette, hogy Koszovó ismét kérvényezte felvételét az Interpolba, még január 31-én. Az Interpol szintén megerősítette, hogy megérkezett hivatalába a kérvény. Zeka reményét fejezte ki, hogy Koszovó idén lehetőséget kap a csatlakozásra.

Tavaly november második felében a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezetének (Interpol) 87. Közgyűlésén utasították el Koszovó felvételét. A szavazási folyamat második fordulójában 68 állam az mellett adta le voksát, hogy vegyék fel Koszovót az Interpolba, 51-en ellene szavaztak, 16-an pedig tartózkodtak. A szavazás első fordulójában 78-an szavaztak igennel, 56-an ellene, 22-en pedig tartózkodtak. Az új tagok felvételéhez az Iterpolba kétharmados többségre van szükség. Az Interpolnak 192 tagállama van.

Belgrád akkor hangosan ünnepelt, míg a pristinai vezetők Belgrádot vádolták meg az Interpolhoz való csatlakozás sikertelensége miatt. Hashim Thaçi koszovói elnök azt mondta, hogy mindezzel a bűnözés és a korrupció nyert, ezáltal pedig Pristina és Belgrád egyaránt vesztesnek számít. Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter kifejtette, Pristina nagyon sokat megtett azért, hogy felvegyék a bűnügyi rendőrség szervezetébe, mégsem járhatott sikerrel, mert Belgrád folyamatosan fegyverek nélküli diplomáciai háborút folytatott ellene. Nem sokkal később Pristina 100 százalékos védővámot rendelt el a szerbiai és a Bosznia–hercegovinai behozatali termékekre, amelyet azóta sem helyezett hatályon kívül, A Belgrád–Pristina párbeszéd pedig megrekedt.