2024. április 24., szerda

23 millió dináros sikkasztás

A PIO palánkai munkatársa elhunyt személyek nyugdíját fizette ki saját maga számára, méghozzá 13 éven át

A Belügyminisztérium közleményben erősítette meg, hogy a rendőrség munkatársai folytatólagosan elkövetett sikkasztás gyanújával letartóztatták V.M.-t, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) munkatársát. A nyomozás eddigi eredménye szerint V.M. 2005 és 2018 között hónapról-hónapra elkövette a szóban forgó bűncselekményt, ezért minősítették azt folytatólagos bűncselekménynek.

A gyanúsított, a PIO belső rendszeréhez való hozzáférést lehetővé tevő számkód segítségével elhunyt személyek – azaz saját maga – számára fizetett ki nyugdíjakat, továbbá olyan személyek számára, akik tekintetében valamilyen jogcímen megszűnt a nyugdíjjogosultság. A gyanúsított rokonok és barátok nevére nyitott bankszámlát és ezekre utalta át a nyugdíjakat. A gyanú szerint a tizenhárom év alatt több mint 23 millió dinárra tett szert. A nő pillanatnyilag 48 órás rendőrségi fogvatartásban van, ennek lejárta előtt kell kihallgatnia az újvidéki Felső Ügyészségnek.

A Büntetőtörvénykönyv értelmében ha a sikkasztással szerzett haszon értéke meghaladja az 1,5 millió dinárt, az elkövető kettőtől tizenkét évig terjedő elzárással büntethető, ez pedig azt jelenti, hogy nincsen lehetőség a büntetés végrehajtásának a felfüggesztésére.