2024. április 23., kedd

Film, érték, kultúra határon innen és túl

Utolsó állomásához érkezett a TRADinBORD2

Február 28-án fejeződik be a tavaly márciusban megkezdett TRADinBORD2 – A közös hagyományok, az identitás megőrzése és előmozdítása a határtérségben című, magyar–szerb, határon átívelő IPA-projekt, melyet a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület vajdasági partnerével, a Ludaspuszta Térségi Társulással valósított meg. Kiemelt céljuk az volt, hogy az egyes magyarországi és szerbiai civil szervezetek munkáját megismertessék a szélesebb közönséggel is. Az esemény zárókonferenciáját a vajdasági Hajdújáráson tartották meg február 21-én.


Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a TRADinBORD2 még tavaly márciusban indult útnak, s – ahogy a nevében is benne van – ez már a második kezdeményezés, amely által erős, határon átnyúló kapcsolatok alakultak ki, sőt hatására a helyi egyesületek is megerősödtek. 

– A projekt fő célja az volt, hogy az elkészült filmek által őrizzük a hagyományokat. Az Egy-Másért Egyesület és Ludaspuszta Térségi Társulás öt-öt filmet készített, továbbá lett egy közös nagyfilm is. A munkák többek között bemutatták Palics értékeit, a Kadarka-vidék borászait, a hajdújárási szüreti napokat, valamint a Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesületet – fejtette ki Ábrahám Csilla.

Beszédet mondott Duka Félix, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke is.

–  Amikor mi, határon belüli magyarok honfitársainkról beszélünk, akkor a Kárpát-medencei magyarságot értjük alatta. De mi, akik egymástól egyébként is karnyújtásnyira vagyunk, még inkább rokonoknak érezzük egymást, s sok mindenben hasonlítunk is – mondta az Egy-Másért Egyesület elnöke, valamint hozzátette, a pályázat azzal a céllal jött létre, hogy olyan szervezeteket mutasson be, melyek valamilyen módon kultúrát őriznek és örökítenek át. Mint hangsúlyozta, ezek az egyesületek alulról jövő kezdeményezések, melyek valódi értékeket közvetítenek és adnak tovább. Nem szabad megengedni, hogy ezeket a csoportokat csupán a politika használja fel saját céljaira, hanem helyette mi, egyszerű emberek kell hogy gazdagodjunk általuk. Egyik legnagyobb szerepük abban van, hogy identitásunkat és helyi értékeinket megőrizzék, de mivel sokszor fiatalokkal dolgoznak, feladatuk az értékátadás és a közösségért való tenni akarás.

– A filmekben szereplő emberek is mindig egy-egy dolog köré gyűltek össze, egy közös ügy köré, és nagyon jól együtt is tudtak működni. Mindannyiunk számára példaértékű emberekről készült a film. Hiszem, hogy most közöttünk is vannak ilyen személyek, csak mindig sietünk, s alig van arra is időnk, hogy leüljünk és elbeszélgessünk, holott olyan értékek jöhetnének a felszínre, amelyek ezekben a filmekben is megjelennek – zárta mondanivalóját Duka Félix, s reményét fejezte ki, hogy a folytatni fogják a közös munkát. 

A zárókonferencián részt vett Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke is. Véleménye szerint ez a térség valójában együtt képes csak fejlődni, s ez a projekt pont abban segített, hogy az innovációs erők egyesüljenek, és ezzel egymást támogassák.

Seres István kulturális menedzser, a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ intendánsa is kultúránk értékét, valamint továbbörökítését hangsúlyozta.

– A kultúra minden egyes percünket meghatározza. A kultúra nem csak az, amit egy színház- vagy koncertterem falain belül tapasztalhatunk. Ez csak részben van így, mert az egyén is hordoz saját identitásában, vagyis magában egy kultúrát. Lényeges kérdés, hogy ezt miként tudja továbbadni. Sokan ezért civil szervezeteket alakítanak ki, hogy azokat a gondolatokat, érzéseket, tudást át- és továbbadják a közösségüknek. Valójában ez a legmeghatározóbb kulturális élet és élmény a jövőt tekintve – mondta Seres István, valamint kitért arra, hogy akkor, amikor a települések és a közösségek az elöregedéssel és az elvándorlással küzdenek, valamilyen társadalmi értéket kell felmutatniuk annak érdekében, hogy az említett folyamat visszafordítható legyen. Ebben a tevékenységben pedig mind az 5-5 civil szervezet elvitathatatlan munkát végzett.

A filmek megtekinthetők a wwww.ludaspuszta.com, valamint a www.civilkor.morahalom.hu oldalon.