2024. március 29., péntek

Újabb sztrájk a kataszteri hivatalban?

Az ígéretek ellenére sem korrigálták a béreket

A Köztársasági Földméréstani Intézet szakszervezetei bejelentették, hogy holnap, február 27-én ismét beszüntetik a munkát az ország minden szervezeti egységében, hacsak az igazgatóság addig nem korrigálja a januári béreket.

Legutóbb december 6-ától január 21-éig sztrájkoltak a kataszteri dolgozók (fotó:Beta-Archív)

Legutóbb december 6-ától január 21-éig sztrájkoltak a kataszteri dolgozók (fotó:Beta-Archív)

A foglalkoztatottak érdekvédelmi szervezetei azzal vádolják az intézet vezetőségét, hogy „durván és egyoldalúan” megsértette a január 21-ei megállapodást, és a felelősök leváltását követelik. Az akkor aláírt dokumentum volt hivatott garantálni azt, hogy a kataszteri foglalkoztatottak fizetését az alapbér növeléséről szóló határozathoz igazítják, de nem így történt.

Az RGZ dolgozói a kilátásba helyezett munkabeszüntetés kapcsán arra kérik ügyfeleiket, hogy idejében adják át kérelmeiket, valamint hogy a szolgáltatások leállítása esetén legyenek megértéssel és türelemmel.

A kataszteri hivatal alkalmazottai tavaly december 6-án léptek sztrájkba béremelést követelve, s a lakosság egészen január 21-éig nem vehette igénybe szolgáltatásaikat. Akkor abban állapodtak meg a munkaügyi minisztériummal, hogy a 2018-ban 35 százalékkal csökkentett fizetésekhez ismét hozzáadják a korábban megvont bérpótlékokat.