2024. március 19., kedd

Négy óra alatt elfogyott az óriáskolbász Turián

A kolbászfesztivált a szervezők szerint az idén rekordszámú látogató, mintegy 50 ezer ember kereste fel.

Több tízezer látogató keresi fel minden év februárjának utolsó hétvégéjén a kis dél-bácskai települést, az itt előállított kolbász az ország és Európa csaknem minden szegletébe eljutott már. A világ leghosszabb kolbásza mellett pedig az itteni kolbászversenyek, kulturális szokások, táncok is ismertté váltak.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Hat évvel ezelőtt a turiai kolbász a maga 2029 méterével és 3,97 méteres átmérőjével bekerült a Guiness-rekordok könyvébe, a turiai Kolbászfesztivál pedig már régen kinőtte a falu határát.

A fesztivál elnöke, Miroslav Atanasković-Toča és az egyesület hentesmesterei szombaton délben óriási érdeklődés mellett mutatták be az óriáskolbászt, amely a jubileumra való tekintettel ezúttal 2035 méteres volt, és amelyet a fesztivál megnyitóját követően nem egész négy óra alatt az utolsó grammig eladtak. A kolbászt ezúttal is méterszámra nagyon kedvező, mindössze 500 dinárért árulták. Sokan 5–10 métert is vásároltak, ugyanis az ízletes nyerskolbászt a legtöbben odahaza megfüstölik, úgy tovább eláll, és sokáig „rájárhat” a család apraja és nagyja. Az egyik böllértől megtudtuk, a híres turiai kolbászba pontosan ugyanolyan összetevők kerülnek, mint a hagyományos kolbászba: só, bors, törött erős és csípős paprika, valamint fokhagyma.

A háromnapos Turiai Kolbászfesztivált a szervezők becslése szerint az idén mintegy 50 ezer látogató kereste fel, ez a szám a dél-bácskai falucska lakosságának megközelítőleg a 18-szorosát jelenti. Nyugat-Európa országai mellett sokan eljöttek az egykori jugoszláv tagköztársaságokból, de az Egyesült Államokból és Ausztráliából is voltak érdeklődők.

A fesztiválra látogatókat ezúttal is gazdag kulturális-művelődési műsor várta. A színpadon szinte egymást váltották az egész országból érkezett fellépők, főleg a néptáncosok és népzenészek, a szombat esti koncerten pedig Dragica Radosavljević Cakana népdalénekes volt a sztárvendég. A kísérőrendezvények közül a kolbászgyúró verseny és festménykiállítás mellett a szervezők szárazkolbász-versenyt, különböző vetélkedőket, tamburazenekarok fellépését is megrendezték.