2024. március 29., péntek

Fucsovics Márton nyolcaddöntős

Fucsovics Márton bejutott a nyolcaddöntőbe a dubaji 2,9 millió dollár (812 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi tenisztornán.

A világranglistán karriercsúccsal 35. magyar játékos hétfőn, a nyitókörben a bosnyák Damir Dzumhurral találkozott, aki az 50. helyen áll. Korábban háromszor csaptak össze, és kettejük párharcában 2-1-re vezetett az ellenfél: 2011-ben egy kisebb horvátországi versenyen és 2014-ben a San Benedettó-i challenger-tornán Dzumhur, tavaly októberben Sanghajban viszont Fucsovics bizonyult jobbnak.

A negyedik mérkőzésen a 27 éves magyar látványos nyerő ütésekkel és gyors brékkel kezdett, 3:1-nél már négy ász állt a neve mellett, és az összes első szerváját beütötte. Hamarosan még kétszer elvette a teljesen alárendelt szerepet játszó bosnyák adogatását, aki a szettlabdánál még Fucsovics utolsó ütése előtt lemondóan elindult a széke felé. A mindössze 21 perces játszmában Dzumhur fogadóként mindössze egy (!) pontot nyert.

A folytatásban az ellenfél már a szél miatt is méltatlankodott, s a nyíregyházi teniszező 3:2-nél került ismét lépéselőnybe. Ezután a bosnyák az első bréklabdájánál kifogásolta a bírónál Fucsovics lassan elvégzett szerváit, aki váratlanul elbukta az adogatását. Innentől kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A szettet lezáró rövidítésben Dzumhur 3-0-ra meglépett, de a magyar játékos sorozatban hat ponttal fordított, majd kihasználta a harmadik meccslabdáját. A találkozó 1 óra 16 percig tartott.

Fucsovicsra a nyolcaddöntőben a hetedik helyen kiemelt kanadai Milos Raonic (14. a világranglistán) vagy a német Jan-Lennard Struff (54.) vár.

Eredmény:

1. forduló (a 16 közé jutásért):
-----------------------------
Fucsovics Márton-Damir Dzumhur (bosnyák) 6:1, 7:6 (7-5)