2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS – ZENTA

Pozitív tendenciák

Sikeresen pályáznak a 2018-ban legjobb városi klubnak kikiáltott egyesületben

Kevés olyan klub van Zentán, amely eredményekben versengeni tud a birkózókkal. De hogyan is tehetnék, amikor a patinás múltra visszatekintő egyesület versenyzői 2018-ban például összesen 13 570 kilométert utaztak pontosan 53 versenyre, s az érmek számát szinte lehetetlenség évről évre megszámlálni?! Utánpótlás-nevelésben a Zenta továbbra is élen jár az országban, s a felnőttválogatottba négy oszlopos tagot ad, akik közül Frísz Krisztián például az Európa-bajnoki címig vitte, Nemes Viktor pedig már évek óta szállítja az érmeket a világ legnagyobb versenyeiről, s nem mellesleg világbajnokot tisztelhetünk személyében.

A Zenta Birkózóklub apraja-nagyja (Fotó: Gergely Árpád)

A Zenta Birkózóklub apraja-nagyja (Fotó: Gergely Árpád)

A nevelőmunkát tavaly Zörgő László vette át a klubban, ami garancia arra, hogy a most cseperedő gyerkőcök is alaposan megtanulják a sportág csínját-bínját, a felnőttcsapattal pedig a sokáig válogatott Báló Petar foglalkozik. Az egyetlen szépséghiba csupán az, hogy az érettebb versenyzők sorra igazolnak át gazdagabb klubokba, így a nagycsapat jelenleg csak álmodozhat azokról az időkről, amikor még a Nagy-Jugoszláviában sem találtak legyőzőre.

Ez az átka viszont a kisvárosoknak, s bele kell törődni abba, hogy az itteni klubok költségvetése csupán a töredéke egy belgrádi, újvidéki, szabadkai vagy nagybecskereki egyesületének, s azt is el kell fogadni, hogy Zentán, Magyarkanizsán… csak nevelőmunkában vehetik fel a versenyt.

Ha mindezt akceptáljuk, akkor talán nem is tűnik olyan kevésnek az a 2 782 000 dinár, amivel 2018-ban gazdálkodhattak a birkózók, s ki kell emelni, hogy ez az esztendő volt az első olyan, amikor a klub több pénzt szerzett „kívülről”, mint amennyit kapott az önkormányzattól. Tiszteletre méltó adat ez, és azt bizonyítja, a birkózók is felvették a kesztyűt a modern idők kihívásaival szemben, ügyesen használják ki az eredményeiket, s mind ügyesebben pályáznak különféle alapítványoknál, szerveknél, szervezeteknél. Mindennek az eredménye az, hogy a Zenta Birkózóklub lett az év legjobb egyesülete Zentán, Zörgő ismét az év edzője címet viselheti, és szinte minden korosztályban a birkózók végeztek az első helyen.

Nem véletlen tehát, hogy a sport finanszírozásáról a napokban elfogadott határozat alapján a szintén kiváló kajakosok mellett a birkózóknak jár a legtöbb pénz, pontosan 1 720 287 dinár, ehhez még 272 720 dinár van előirányozva az ösztöndíjakra és 80 000 dinár a Nikola Vukov-emlékverseny megszervezésére. Ám idén is ez csak a „kezdet”: Bera László elnök elmondása szerint a Bethlen Gábor Alaptól megérkezett a 2 millió forint támogatás, s a Proletertől is már a számlájukon van az az 1250 euró, amely még járt Surányi Martin átigazolásáért. S ha már a nagybecskerekiekről van szó, meg kell említeni azt a tényt is, hogy a két klub kiegyezett, miszerint a Proleter zentai versenyzői továbbra is szülővárosukban edzhetnek, amiért a bánátiak bizonyos juttatásokat adnak a Zentának. Ebből is látszik, hogy a Zenta idén is ügyesen gazdálkodik majd, de Bera nemcsak erre lehet büszke, hanem arra is, ami a klub körül történik:

Bera László: „Túlságosan nem szabad hátradőlni” (Fotó: Gergely Árpád)

Bera László: „Túlságosan nem szabad hátradőlni” (Fotó: Gergely Árpád)

– Pozitív változás, hogy ismét fellendült az önkéntesség, itt kell kiemelnem, hogy a versenyeztetésnél roppant fontos a szülők segítsége. A hátsó épületünkben befejeztük a három szoba tatarozását, így az is pénzt hozhat, hiszen immár mi is el tudjuk szállásolni a külföldi csapatokat, ezért a mieinknek sem kell majd fizetniük a mások által rendezett versenyeken. A fűtést inverteres klímaberendezéssel oldottuk meg, s 2018-tól ismét szervezünk edzőtábort. Tavaly az udvarunkat újfent kitakarítottuk, és befejeztük a kerítés építését. Az idei évre is vannak terveink, de a legfontosabb a nyílászárók cseréje, ez nem tűr immár halasztást. Nagy eredménynek könyvelhetjük azt is el, hogy a magyarországi alapítványoknál négy nyertes pályázatunk volt tavaly, ami azt jelenti, hogy Magyarországon is figyelnek az eredményeinkre. Nem titok, hogy a labdarúgók példájára a birkózásban is akadémiát szeretnének itt létrehozni, s nagyon remélem, hogy e terv kidolgozása során Zenta is a látókörbe kerül – összegzett az elnök, aki azt is elmondta, hogy a megnyert pénzből hamarosan téli-tavaszi tábort rendeznek 60 birkózó számára.

– A tavalyi pénzek nagy részét versenyeztetésre és utaztatásra költöttük, de új könyvünk is jelent meg a klubról. A Nikola Vukov-emlékverseny fantasztikusan sikerült, és 100 tréningruhát és sporttáskát vettünk a versenyzőinknek. Folyamatban van a honlapunk elkészítése és új számítógép-rendszer, valamint laptop beszerzése is. Az idén a már említett szobák felszerelését tűztük ki célul, tehát bútorokat, ágyakat, matracokat és más berendezést veszünk, ami 40 személy szállását oldja majd meg. Március végén és augusztusban ismét tábort szervezünk, az emlékversenyünk pedig idén szeptember 7-én lesz – nyilatkozta Bera, aki szerint a pozitív tendenciát folytatni kell. – Természetesen elégedettek vagyunk a 2018-ban elért eredményekkel, de túlságosan nem szabad hátradőlni, mert mindig lehet jobb. Erre törekszünk majd az idén, hogy ha lehet, még több éremmel, még jobb eredményekkel és a feltételek javításával örvendeztessük meg a klubunk szimpatizánsait, a zentaiakat.

Hát akkor: hajrá, Zenta!