2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

Nemes-arany, Nemes-bronz

Győrben a hétvégén megtartották a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) ranglistapontos versenysorozata legerősebb megmérettetését, a Polyák Imre-emlékverseny nevet viselő Magyar Nagydíjat. Ha azt vesszük, hogy Szerbiából csak három versenyző indult el, s végül egy aranyat és egy bronzot hazahozott a küldöttség, fantasztikusnak mondható a helytállás, de a valóság az, hogy minden érdem a Nemes fivéreké, hiszen Viktor (77 kg) aranyat nyert, Máté (67 kg) pedig bronzot érdemelt ki.

Viki a bajnoki címig vezető úton az olimpiai bajnok Kim Hjeon Vut is legyőzte (meg a fehérorosz Timur Berdijevet, a japán Szakuraba Kodajt és a magyar Szabó Lászlót), a döntőben pedig az ukrán Dmitro Piskovnál volt jobb. A zentai világbajnok ezzel újabb 12 pontot gyűjtött, s 42 ponttal immár második a súlycsoportban az aktuális világbajnok orosz Alekszandr Csekirkin mögött, akinek 60 pontja van.

Máté szintén koreai olimpiai bajnokkal, Riu Han Szuval csapott össze, és csak az döntött a távol-keleti javára, hogy az 1:1-es végeredménynél ő szerezte az utolsó pontot. Máté előtte az ukrán Anton Kucsenkót, a koreai Kim Goh Jeongot és a magyar Krasznai Mátét múlta felül, a bronzmeccsen pedig a fehérorosz Szoszlan Daurovot. Máté 12 pontot nyert itt, s 67 ponttal a 12. a világranglistán.

Rajtuk kívül az újvidéki Vladimir Stankić (87 kg) lépett még fel, és egy győzelemmel, majd két verséggel végül a 8. lett kategóriájában.

A magyarországiak közül Lőrincz Viktor (87 kg) a dobogó legfelsőbb fokára állhatott fel, ugyanebben a súlycsoportban Szilvássy Erik harmadik lett, mint ahogy Tóth Martin (72 kg) és Lám Bálint (130 kg) is bronzérmet vehetett át.

Csapatversenyben Magyarország nyert 91 ponttal, a 86 pontos Irán és a 83 pontos Ukrajna előtt.