2024. április 26., péntek

Az operáról közérthetően

Haramza László tegnap a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban és a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban tartott előadást

Az Opera Nagykövetei elnevezésű program keretében Haramza László, a Magyar Állami Operaház magánénekese tegnap ismeretterjesztő előadást tartott a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjainak. A magyarországi operaénekes két tanórán két témát ismertetett az intézmény tanulóinak.

– Az Opera Nagykövetei program 2013-ban indult, amely művészet- és művelődéstörténeti szempontból háttérinformációval szolgál a klasszikus zenei színház és az opera műfajáról. Egy olyan népművelő tevékenység, amely a jövő közönségére irányul. Különféle korosztályú csoportoknak tartok előadást, kisebbeknek, gimnazistáknak, illetve felnőtteknek is. A program lehetőséget ad arra, hogy a határon túli magyar intézményeket is látogassuk. Ennek keretében szeptember óta több helyen jártam, például Horvátországban, az eszéki magyar iskolaközpontban, Nagyváradon, Csíkszeredán, Kassán és Párkányban – mondta Haramza László.

Az első előadás témája az opera, a klasszikus zenés színház kialakulása az európai zenetörténetben volt. Szó esett a középkori, illetve a liturgikus zenéről, a gregoriánumról, a világi muzsikáról és a trubadúrdalokról. Az előadó nemcsak saját példákkal színesítette az elméleti anyagot, hanem kíséret nélkül el is énekelt egy-egy dalrészletet. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai két videofelvételt is megtekinthettek az előadás során. Az egyik Bingeni Szent Hildegárd egyik műve, a másik pedig egy operarészlet volt – Odüsszeusz és Pénelopé találkozása.

– Nemcsak azoknak a diákoknak lehet érdekes az előadás, akik zenei tanulmányokat folytatnak, hanem a többieknek is, mivel több oldalról közelítettem meg a témát. Az első előadásnál az opera kialakulásának ismertetését tűztem ki célul, azt a korszakot, amely a kezdetektől Monteverdi koráig, valamint a romantikáig vezet – nyilatkozta Haramza László.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjainak tartott második előadásban szó volt a zenés színpadi dramaturgiában ábrázolt emberi kapcsolatokról és tartalmakról. Az előadónak azért esett a választása erre a témára, mert szerinte találni kell egy mindenki számára érthető fogódzópontot.

– Az emberi kapcsolatok életszerű, életben is bekövetkező dramaturgiája képeződik le a színpadon, a színházban is. Ez a fiatalokat, a gimnazistákat is érdekli, mert az élet nagy kérdései foglalkoztatják őket: a párkapcsolat, az útkeresés a fő témájuk. Nagyon fontos, hogy olyan impulzusok érjék őket, amelyek az élet morális oldaláról nézve nemes tartalmakat jelentenek. Ezért választottam ezt a témát, amely az emberi kapcsolatokon keresztül mutatja be a színpadi dramaturgiát. Nem szerepekről és kategóriákról van szó, amikor szerelemről, barátságról, hűségről beszélünk, hanem nagyon fontos emberi és spirituális tartalmakról – mondta Haramza László.

Tegnap délután a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban folytatódott az Opera Nagykövetei program előadássorozata. Haramza László ma délelőtt 9 órától a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola, majd 11 órától a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákjainak is betekintést nyújt az opera világába és a zenetörténet korszakaiba.